En error de forma obliga a ajornar la possible retirada de la medalla d'or de Figueres a Joan Carles I

La moció no va arribar a tots els grups municipals a temps

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) decidirà finalment el mes d'agost si retira o no la medalla d'or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I. Originàriament la votació de la moció s'havia de fer aquesta tarda, en el plenari del mes de juliol.

Durant la junta de portaveus prèvia al plenari, però, diversos grups s'han queixat pel poc temps que han tingut per estudiar el text. El problema és que malgrat haver presentat el document fa quinze dies, no va arribar a tots els grups municipals abans de la data límit, fixada pel divendres passat.

Per això s'ha optat per deixar el punt sobre la taula i portar la moció a votació durant el plenari del mes d'agost. El text estava presentat pels grups d'Esquerra Republicana, Canviem Figueres i la CUP-Guanyem Figueres.

En la moció els tres partits, que estan al govern de l'Ajuntament, consideren que el rei emèrit s'ha fet "indigne" de mantenir aquesta distinció que el consistori li va atorgar ara fa 21 anys. De fet, creuen que les investigacions per la construcció del TAV a la Meca ha suposat una "conducta impròpia" d'un cap d'Estat. A més, les tres formacions apunten que "el republicanisme i el progrés" són part dels eixos principals que formen el govern municipal, en el qual també hi ha el PSC. Ara, caldrà esperar el mes d'agost per saber quin és el posicionament de la resta de formacions municipals i veure si realment es retira o no aquest títol distintiu.

Per altra banda, el plenari ha aprovat la pròrroga durant quatre anys de la qualificació de Figueres com a municipi turístic. Aquesta distinció permet als comerços obrir els diumenges, una decisió que compta amb l'aval de l'associació Comerç Figueres.

L'oposició ha recriminat aquesta pròrroga després que l'any passat decidissin aturar l'ampliació de la zona turística fins a Vilatenim. Es tracta d'una zona del municipi on hi ha diverses grans superfícies i que actualment no poden obrir els diumenges. Des de Ciutadans i Junts per Figueres consideren que la pròrroga podria ser un cop de timó cap a l'ampliació de la zona turística.

Tot i així, el regidor d'Empresa i Ocupació, Jesús Quiroga, ha matisat que són dos tràmits paral·lels. El republicà ha afirmat que no volen seguir el model de diversos "veïns de França", que en el seu moment van optar per obrir els diumenges i ara "els centres estan absolutament i completament degradats".

El regidor ha parlat de municipis com ara Avinyó, on hi ha multitud de grans superfícies al voltant del municipi, però els centres de les viles es van buidar de comerços. Segons Quiroga, els exemples de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) no són replicables a la capital altempordanesa.