IAEDEN denuncia el tancament de la muntanya de Requesens

S'han tallat arbres per blocar el pas de vehicles que impedirien accedir-hi els Bombers en cas d'incendi

L'entitat ecologista IAEDEN Salvem l'Empordà ha posat de relleu el tancament als accessos a la muntanya de Requesens (Alt Empordà), privant el pas als camins veïnals de Cantallops, de Sant Climent i d'Espolla.

Un dels accessos, als quals s'hi arriba a través d'una carretera des de Cantallops, es troba tancat amb un cartell que determina per motius de la covid-19 però, a més, també s'han situat noves malles de seguretat als laterals per privar l'entrada a peu. Segons els ecologistes tot plegat és una "excusa" com també alguns comentaris que asseguren s'ha barrat el pas per "evitar el narcotràfic".

No només això, un cop dins el veïnat es pot observar com s'han talat arbres, deixant-los caure al mig de la pista forestal per evitar el pas de vehicles. Aquest fet suposa un greu perill ja que impossibilita que serveis d'emergència com els Bombers de la Generalitat hi puguin accedir en cas d'incendi o un accident per la zona.

La muntanya

Requesens és un indret emblemàtic amb destacables de patrimoni cultural, arqueològic i arquitectònic, des del neolític al segle XIX.

Forma part del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. En destaca el castell de Requesens, element protegit amb la figura de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i un dels símbols de la comarca. Per tot això la muntanya de Requesens és un dels referents de l'excursionisme català i empordanès.

La denominació històrica d'aquests replecs muntanyosos de Pirineu empordanès és muntanya de Requesens o bé veïnat de Requesens, una parròquia i santuari marià que van passar a integrar-se a la parròquia de Cantallops, un poble que té la parròquia més gran que el terme. IAEDEN posa de relleu que "mai abans, la muntanya o al veïnat de Requesens, se l'havia anomenat Finca de Requesens" tal i com apunta el cartell, "nomenant-la així es fan desaparèixer les fortes connotacions socials", expliquen.

Per tot això, Salvem demana als ajuntaments de la Jonquera, Espolla, Sant Climent i Cantallops i al Consell Comarcal de l'Alt Empordà i al Paratge Natural de l'Albera perquè treballin per la seva reobertura. Així mateix demanen als propietaris de la muntanya que retirin els obstacles que no permeten accedir-hi i que reestableixin els accessos.