Junqueras insta a repensar la gestió forestal i agrícola per frenar la propagació d'incendis

El president d'ERC ha visitat sobre el terrenys les conseqüències del foc que ha cremat 13.970 hectàrees a l'Alt Empordà

Oriol Junqueras ha volgut trobar-se amb alcaldes de municipis de l'Alt Empordà afectats per l'incendi per conèixer de primer mà com han viscut la situació. Segons Junqueras, ara cal obrir una reflexió "serena" sobre com ha funcionat la coordinació, el servei d'emergència i els recursos tècnics i avaluar si va fallar alguna cosa.

Junqueras creu que una de les evidències que ha deixat el foc és que cal obrir un debat sobre la gestió forestal -per garantir que els boscos puguin ser rendibles i que els propietaris els mantinguin nets- i també sobre el sector agrícola. De fet, els Agents Rurals asseguren que el fet que alguns pagesos llauressin els camps va ser clau per aturar l'avanç de les flames.

Alguns alcaldes, en el moment més crític del foc, van assegurar que s'havien sentit abandonats pels serveis d'emergència. Oriol Junqueras ha assegurat que escoltarà els alcaldes i regidors del seu partit per saber com va anar realment i només demanaran algun tipus de responsabilitat política com a partit si així ho reclamen els seus càrrecs electes.

L'alcaldessa de la Vajol i els alcaldes de Cantallops i Agullana -tres de les poblacions més properes al punt d'inici de les flames- han assegurat que van viure molts moments de nervis i d'angoixa, però que afortunadament "s'ha salvat el més important", que és la vida dels veïns. "Mai ens havíem parat a pensar en què volia dir la paraula confinament, ara ho hem viscut", ha detallat l'alcaldessa.

Els alcaldes atribueixen a aquestes situacions de nervis les possibles crítiques que han pogut sorgir contra els serveis d'emergència perquè consideren que la seva feina va ser impecable. "Estem molt agraïts a tothom, professionals i voluntaris, que ens han salvat", ha afirmat l'alcalde d'Agullana.

Les flames van encerclar la majoria de pobles i va arribar a tocar de moltes propietats. Ara, comença l'avaluació dels danys. ERC defensa que s'obri una línia d'ajudes per compensar els municipis més afectats i els propietaris que han patit més pèrdues.