L'alcalde de Llançà vincula part de la delinqüència amb els ocupes i reclama més pressió policial

Crida a les xarxes d'entitats i associacions per "combatre els discursos populistes xenòfobs"

L'alcalde de Llançà (Alt Empordà) vincula part de la delinqüència amb els ocupes i reclama més pressió policial per evitar que "el magma d'inseguretat" degeneri en "violència". Francesc Guisset diu que "l'escalada d'inseguretat" ha donat lloc a una "tempesta perfecta" i que comparteix "la sensació" que ahir va dur uns 150 veïns a concentrar-se.

Guisset explica que, a més d'aquests "joves que podrien ser exmenas i segueixen en tendència delictiva", també hi ha lladres experimentats que s'aprofiten de la situació per cometre robatoris, i que solen arribar en tren al poble.

D'altra banda, arran de la protesta a Llançà, entitats i associacions com l'Espai Antiracista han fet una crida a xarxes socials per "combatre els discursos populistes xenòfobs".

L'endemà dels incidents

Dues patrulles dels Mossos d'Esquadra vigilaven aquest migdia els blocs de pisos ocupats dels carrers Reina Fabiola i Fluvià de Llançà (Alt Empordà), on ahir va acabar la protesta per reclamar més seguretat al poble. L'alcalde, Francesc Guisset, admet que l'ambient estava "caldejat" i diu que, fins i tot, comparteix "la sensació d'inseguretat" que va portar 150 persones a manifestar-se.

Explica que la protesta, que va convocar-se a través de xarxes socials, va anar a més quan tres dels ocupes van passar per allà. "La gent, amb raó, estava nerviosa i enfadada; i va ser aleshores quan van pujar fins al carrer Reina Fabiola per fer saber a la gent que estan fent actuacions il·legals que no són benvinguts al poble", relata Guisset. Arran d'aquest 'escrache', els Mossos van haver d'endur-se escortats alguns dels ocupes.

L'alcalde de Llançà fa una crida a la calma, però també admet que hi ha "vinculació" entre el clima d'inseguretat que viu el municipi i la presència dels ocupes. "Són joves, que podrien ser exmenas, i altres que han assolit la majoria d'edat, que segueixen en aquesta tendència delictiva", diu Guisset, explicant que s'han instal·lat en habitatges desocupats o propietat d'estrangers (com belgues o francesos).

L'alcalde explica que, entre d'altres, els ocupes "actuen a comerços, s'encaren amb els veïns, els desafien fent gestos grollers" i que tot això "provoca més indignació al poble". Un clima que s'afegeix a un "lleuger repunt" de la delinqüència, sobretot de robatoris a interior de domicili, en què els lladres hi accedeixen grimpant per la façana (en els últims dies, l'alcalde diu que se n'han comptat cinc més que l'any passat).

Lladres que venen en tren

"Abans hi havia més furts, i ara més robatoris en què els lladres escalen i accedeixen a propietats privades; i això és el que crea més nerviosisme", diu Francesc Guisset. En aquest cas, però, l'alcalde diu que al seu darrere hi ha un o més lladres experimentats, delinqüents que venen de Figueres i que aprofiten el tren per arribar fins a Llançà.

Guisset lamenta que la situació és cíclica –l'any passat també s'hi van trobar- i lamenta que això pot generar un efecte crida. "Insisteixo a Adif i al subdelegat perquè es controlin els accessos al tren", diu l'alcalde.

En paral·lel, Guisset admet que està preocupat pel "magma d'inseguretat" que s'ha creat al municipi, i reclama més pressió policial per evitar que hi pugui haver una "reacció violenta". "Fa dues setmanes que demano reforços als Mossos d'Esquadra i a les forces de seguretat de l'Estat, i hi estic en contacte permanent", afirma l'alcalde. I hi afegeix: "Amb els reforços que van venir ahir no n'hi ha prou, hem de continuar en aquesta línia i posar tots els esforços a eradicar la delinqüència".

Guisset també explica que la situació també ha arribat en un moment en què la plantilla de la Policia Local té baixes. "Ara mateix a la plantilla hi ha 21 policies, però tenim agents de baixa, també per la forta càrrega de treball que ha suposat la pandèmia; estem treballant per cobrir aquestes places amb interins i interins experimentats", diu.

Crida de l'Espai Antiracista

Arran de la protesta d'ahir a Llançà, associacions com l'Espai Antiracista han fet crides a xarxes socials per evitar discursos xenòfobs i en contra que es criminalitzin col·lectius. "Un estiu més torna la plaga estacional del racisme de carrer apuntant contra els més febles", diu l'Espai Antiracista en una piulada a Twitter. Per frenar-ho, reclama "buscar i corregir les causes i les desigualtats, combatre els discursos xenòfobs i plantar cara al carrer al racisme i al feixisme".

De la mateixa manera també s'expressen a la xarxa social col·lectius com el Moviment Antiracista Figueres o La Forja-Alt Empordà. "Ens espanta que una població de l'Alt Empordà, lluny de trobar solucions conciliadores, resolutives i humanes, faci una crida a una actuació policial contra menors no tutelats", lamenten des de La Forja.

Per últim, el grup d'ERC a Llançà (a l'oposició) ha fet un comunicat on condemnen els fets que es van viure ahir després de la protesta. "No permetrem que per part de ningú s'utilitzin situacions de por o inseguretat com a pretext per alimentar discursos racistes i criminalitzar col·lectius vulnerables", diuen els republicans a l'escrit.

"No és acceptable ni justificable que una persona o col·lectiu pretengui agafar-se la justícia pel seu compte; això no contribueix a resoldre la situació sinó a empitjorar-la greument", hi afegeix ERC.

"Entenem i compartim la preocupació que representa l'augment de fets delictius de gran gravetat al nostre municipi, la majoria d’aquests anteriors als incidents produïts en les últimes setmanes", recull el comunicat. I subratlla: "Cal que s'adoptin mesures al respecte amb urgència, i cal que aquestes mesures contemplin l'arrel i la complexitat de la situació".