L'N-II entre Fornells i la Jonquera tornarà a estar lliure de camions a partir de dijous

Els transportistes critiquen que tornin les restriccions de pas i es limiti més l'horari de descàrrega

Els transportistes catalans critiquen que tornin les restriccions de pas per als tràilers. La setmana passada, Trànsit ja va restablir les prohibicions per l'N-340 i l'N-240. I a partir d'aquest dijous, preveu fer el mateix amb els trams de l'N-II a comarques gironines.

El president de la Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya (CETCAT), Eduard Ayach, reclama que "el desviament obligatori" s'acompanyi "de la gratuïtat de peatges".

Recorda que el sector ha estat "clau" per garantir abastaments durant el confinament i que les empreses arrosseguen pèrdues d'entre el 30 i el 60%. A més, Ayach critica que les mesures per frenar la covid-19, de retruc, suposen que se'ls limitin més els horaris de càrrega i descàrrega.

Segons informen des de l'SCT, la publicació de la represa de les restriccions s'ha retardat uns dies perquè estava pendent de tràmits administratius. L'han de signar dos consellers (el de Territori i el d'Interior) i, a més, l'Estat ha de recuperar les bonificacions que s'apliquen als transportistes (a qui se'ls obliga a desviar-se per l'AP-7).

De fet, aquest decalatge entre la tornada de les restriccions ha aixecat crítiques a Bàscara (Alt Empordà). Aquí, com explica el seu alcalde, Narcís Saurina, hi ha veïns que es plantegen tornar a tallar el trànsit a l'N-II, com ja van fer al 2013, per reclamar que els tràilers deixin de passar per la Nacional, que creua el poble.

"Se'ns deixa de banda"

La tornada de les restriccions, però, no ha agradat gens al sector de transport de mercaderies. "Durant l'estat d'alarma per la covid-19 se'ns ha dit que érem un sector clau; però ara que tornem a la normalitat, se'ns deixa altre cop de banda", critica el president de la CETCAT. Ayach no s'oposa a què els tràilers s'hagin de desviar per autopistes, però sí que reclama que, en aquest cas, el peatge sigui 100% gratuït.

"Allò que és perillós no són els camions, sinó l'estat d'aquestes carreteres, que no estan adaptades", critica el president de la CETCAT. "Durant el confinament, quan el vehicle privat ha desaparegut, els camions no han generat cap perill; per això, qui ha de respondre és el titular de la via, perquè és ell el responsable de no tenir-la en condicions", diu Ayach, reiterant al govern espanyol que apliqui la gratuïtat de peatges.

A més, el president de la CETCAT també recorda que, tot i les bonificacions, els costos dels peatges s'afegiran a les pèrdues que, ja de per si, ha patit el sector del transport amb la covid-19. "De mitjana, estem parlant que s'ha deixat de facturar entre un 30 i un 40%; però hi ha empreses, que es dediquen a la distribució a hotels i restaurants on aquest percentatge puja fins al 60%", afirma Eduard Ayach.

I aquí, el president subratlla que, durant el confinament, hi va haver viatges que no sortien a compte, però que tot i això es feien per garantir abastaments. "Camions que cobrien rutes amb el remolc mig buit o que, de tornada, no transportaven res", precisa Ayach.

"Descarregar a un quilòmetre"

A més de la tornada de les restriccions, els camioners també critiquen que les mesures de seguretat que han pres pobles i ciutats per frenar la covid-19 "no han pensat gens en el sector". Eduard Ayach explica que molts ajuntaments han ampliat zones per a vianants, restringint els aparcaments de càrrega i descàrrega i limitant-ne els horaris.

"Això penalitza els repartidors, perquè hi ha casos en què, literalment, han de fer més d'un quilòmetre a peu per poder lliurar la mercaderia", critica el president de la CETCAT. Ayach explica que ja s'ha parlat amb alguns ajuntaments –entre d'altres, del litoral- però que els consistoris "tiren pilotes fora" o s'escuden dient que són mesures pactades amb els veïns.

"Creiem que cal asseure's i buscar solucions pactades amb tothom, però no pot ser que a nosaltres se'ns expulsi del centre i es penalitzi el repartidor, obligant-lo a recórrer distàncies a peu anant carregat", lamenta el president de la CETCAT. "Hem de prevenir el coronavirus, però fent que les mesures que s'adoptin permetin la convivència dels diferents sectors i implicats", diu Ayach. I es pregunta: "Per què si no podem fer els repartiments, tindrà sentit anar a sopar a restaurants?".

La CETCAT agrupa unes 19.000 empreses d'arreu de Catalunya. D'aquestes, precisa el president, aproximadament un 90% són del sector de mercaderies per carretera.