Homs fa una crida a la 'pressió social' per evitar focs com el de l'Empordà

Ortega i Mena visitaran les zones afectades per valorar, junt a Puig i Pelegrí, els danys i calcular els ajuts que es requereixen

Francesc Homs ha assegurat que el Consell Executiu no ha parlat concretament de la possibilitat de donar suport a un enduriment de penes per aquells que acabin provocant focs per imprudències com la de llençar una burilla, tal i com ha proposat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Però el portaveu tampoc s'hi ha mostrat contrari. "Podria ser que part de la solució fos endurir les penes, no ho sé, potser sí, però s'ha d'estudiar bé i no fer-ho en calent", ha sentenciat Homs.

I és que pel portaveu, ara "s'ha de posar l'èmfasi en les actituds cíviques". "El que és important és que la gent no ho faci, perquè la irresponsabilitat és enorme, no té cap mena de sentit", ha dit, tot afegint que la "pressió social" que eviti aquestes actituds incíviques "és el que hem d'estimular".

De moment, segons el portaveu, el Govern no ha fet encara una valoració dels danys, donat que els esforços s'estan centrant en "acabar amb el foc". Però l'executiu sí té previst fer un balanç i calcular quins ajuts necessitaran les zones afectades. En aquest sentit, Homs ha explicat que aquest mateix dimarts tenen previst visitar l'Empordà la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena. Els dos membres del Govern s'uniran així als consellers d'Interior, Felip Puig, i d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per valorar la situació i "anar-se fent una idea de les mesures que s'hagin de prendre".

Agraïments

El portaveu ha volgut també aprofitar per agrair en nom del Govern l'esforç i la col·laboració dels voluntaris i veïns de l'Empordà que han ajudat als dispositius d'extinció dels focs i han donat suport als afectats. A més, ha fet una menció especial "al món local, els alcaldes i els ajuntaments" perquè amb el seu comportament "es posa de manifest d'una manera ben evident el paper del món local, que alguns han qüestionat quin sentit té". Per últim, també ha agraït a les administracions francesa, andorrana, espanyola, valenciana, balear i aragonesa el seu suport logístic per als dispositius d'extinció dels incendis.