L'impacte del coronavirus a la UdG ha estat de 7,4 MEUR

La universitat avança cap a un model "híbrid" per al curs vinent

La Universitat de Girona avança cap a un model "híbrid" per al curs 2020-2021. El rector Quim Salvi ha reivindicat que la UdG és una universitat presencial i l'objectiu és "assolir la major presencialitat possible el més aviat possible".

Tot i això, per garantir la seguretat i la salut dels docents, dels treballadors i de l'alumnat, treballen en un "nou escenari" per al curs vinent que combinarà l'activitat presencial amb la semipresencial i la docència a distància.

L'adequació dels espais i la formació suposarà un increment de la despesa i, en paral·lel, preveuen menys ingressos per descens d'alumnat, sobretot internacional. Salvi ha xifrat l'impacte de la crisi sanitària en 7,4 MEUR.

Segons Salvi, l'experiència d'aquests mesos de docència a distància durant els quals "l'activitat no ha parat en cap moment", servirà per acabar de perfilar com adaptar la universitat a l'escenari post-covid-19, amb un model flexible que prevegi tots els escenaris possibles (rebrots i confinaments inclosos) i que sigui especialment sensible amb els més vulnerables, ja sigui professorat, PAS o alumnat. "És l'oportunitat de repensar la nostra docència, eliminar fronteres entre presencial i distància i implantar un model híbrid que sigui una proposta única i singular", ha exposat el rector.

La UdG compta tenir enllestit el disseny del curs vinent el 10 de juliol. Quim Salvi sosté que per al curs vinent caldrà replantejar com es fan les classes presencials. En aquest sentit, la universitat vol reduir al màxim la mobilitat dins de cada facultat i, per això, preveuen establir entrades esglaonades, circuit d'entrada i sortida i evitar el canvi constant d'aula. També avança que s'adaptaran metodologies per "aprofitar els moments presencials per fer activitats amb valor afegit" i reformular l'ús de tecnologies virtuals.

Impacte econòmic

Tot el sistema universitari català, ha concretat el rector, preveu "majors despeses i menors ingressos" i xifren l'impacte econòmic en uns 75 MEUR. En el cas de la UdG, calculen que serà de 7,4: "Cal adaptar espais, comprar mesures d'autoprotecció, fer cursos de formació, evitar la bretxa digital i impulsar programes d'ajuda als estudiants vulnerables però tindrem menys ingressos de matrícules d'estudiants, d'activitat de recerca, d'innovació tecnològica o de treball en empresa".

Per això, Salvi defensa que caldrà que la Generalitat "compensi" les universitats. "Estem al servei de la Generalitat i del país, igual que el sistema educatiu, i el Govern necessàriament haurà de compensar les universitats amb els recursos necessaris per poder mantenir l'activitat", ha afirmat el rector de la UdG.

Menys alumnes estrangers

En relació a les matrícules, la UdG preveu un descens en el nombre d'estudiants internacionals de graus, màsters i doctorats per les restriccions de mobilitat i per la por als contagis. De fet, la mateixa UdG recomana no fer programes internacionals com l'Erasmus almenys durant el primer semestre del curs acadèmic. Aquest curs 2019-2020, els estudiants estrangers representaven el 5% de les matrícules de graus, el 30% en màsters i el 50% en el cas dels doctorats. "Els estudiants apostaran per universitats més properes al seu lloc de residència, sembla bastant obvi que això passarà", ha dit el rector.

Per contra, la UdG espera atraure alumnes de les comarques gironines que, en altres circumstàncies, podrien haver triat altres universitats. "És probable que es redueixin les matrícules d'estudiants internacional però, per contrapartida, podem tenir una major matrícula d'estudiant de proximitat", ha apuntat.

Sense exàmens presencial

La UdG ja té la mirada posada en el curs vinent però Quim Salvi també ha concretat que aquest curs acabarà sense classes ni exàmens presencials, tot i que, a mida que la regió sanitària avançava en la fase de desescalada, la universitat també ha anat recuperant algunes activitats presencials. En concret, la vinculada a la recerca, al treball pràctic en pràctiques externes i a les pràctiques necessàries per a treballs de final de grau o de màster.

"Com a país i com a universitat estem entonament un repte que és històric, un dels més importants als quals ha hagut de fer front la humanitat en les darreres dècades", ha exposat Salvi que ressalta que la UdG pot estar "molt orgullosa" de la resposta que s'està donant a aquest "repte". "Tota la feina s'ha fet pensant en les persones més vulnerables, amb l'objectiu de no causar cap perjudici a l'estudiant i poder garantir la vocació de servei públic", ha conclòs el rector.