Els Museus Dalí obriran de juliol a setembre i la Fundació preveu 4,5 MEUR de pèrdues

La fundació preveu demanar certificacions sobre les mesures de seguretat

Els museus de la Fundació Gala-Salvador Dalí només obriran les portes dos mesos, de l'11 de juliol fins el 13 de setembre en el que es convertirà en una prova "per anticipar com serà el museu" els propers anys.

Així ho ha detallat el president de la fundació, Jordi Mercader, qui ha avançat que aquest any preveuen unes pèrdues de 4,5 MEUR per culpa de la pandèmia. De fet, Mercader ha destacat que "l'obertura suposa mig milió d'euros en pèrdues" i per això deixa la porta a allargar la temporada més enllà del 13 de setembre, tot i que és poc probable.

Per altra banda, per donar seguretat als visitants, la Fundació preveu demanar certificacions extraordinàries que acreditin totes les accions de salubritat i higiene que han adoptat els museus.

Habitualment, els centres de Púbol (Baix Empordà) i Portlligat (Alt Empordà) ja obren durant els mesos d'estiu i la resta de l'any tanquen, però el Teatre-Museu de Figueres està obert durant tot l'any, excepte aquest 2020.

El motiu són les pèrdues que genera aquest equipament sense el volum habitual de visitants. Mercader ha destacat que "el 85% dels ingressos" de la fundació provenen de la venda d'entrades als museus i de les botigues. D'aquest 85%, el 80% prové de visitants estrangers. A més, el president ha remarcat que "la majoria" dels visitants es concentren durant els mesos d'estiu. Per això, aquest any que el nombre de turistes caurà, previsiblement, també se'n ressentirà el nombre de visitants als museus de Salvador Dalí.

Jordi Mercader ha detallat que de moment només obriran amb un terç de l'aforament. Tot i així, no confia en arribar als màxims establerts. De moment, al museu de Figueres hi podran accedir 1.176 visitants cada dia, a Púbol 375 persones i a Portlligat, 120. Mercader ha recordat que aquest topall és una "xifra molt reduïda" en comparació amb el nombre de persones que podien passar-hi al dia temporades anteriors. Malgrat tot, des de la fundació no s'han volgut aventurar a fer cap previsió de visitants per aquest 2020.

Pèrdues de 4,5 milions

El que sí que han estimat són les pèrdues que acumularà la fundació aquest any. Segons ha avançat el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, aquest any les pèrdues seran de 4,5 milions d'euros. Una xifra que contrasta amb els 4,2 milions de beneficis que van aconseguir el 2019. Jordi Mercader ha detallat que de moment ja han previst la inversió de 500.000 euros en els equipaments durant l'obertura dels espais.

Tot i així, la fundació haurà d'aparcar alguns projectes que tenia previstos en un futur proper, com ara el foment de la figura de la dona i de Gala, al castell de Púbol. Aquest projecte comportava una reforma del projecte museístic del castell, que ara haurà de quedar-se temporalment en un calaix. També caldrà aparcar la compra de nous quadres de Salvador Dalí. "Seria irresponsable fer-ho", ha afegit Mercader.

ERTO proporcionals als ingressos

Per fer front a les despeses ocasionades per la pandèmia, la Fundació Dalí va aprovar un ERTO que afecta a gairebé la totalitat de la plantilla, 116 treballadors d'uns 120 que hi ha. El president, Jordi Mercader, ha detallat que l'afectació de l'ERTO s'ha fet en funció dels ingressos que tenia cada treballador.

D'aquesta manera, el personal que cobra menys de 19.000 euros mensuals rebrà el sou íntegre. Aquells treballadors amb un salari d'entre 19.000 i 35.000, cobraran el 90%, mentre que els de més de 35.000 euros anuals, rebran el 85%. Finalment els directius de més alt nivell cobraran tan sols un 70% del sou íntegre mentre duri l'ERTO. Jordi Mercader ha detallat que "la reducció de salaris és proporcional" amb els ingressos que té cada treballador.

De tota manera, la Fundació Gala-Salvador Dalí ja compta amb el "suport econòmic directe" de l'Ajuntament de Figueres que intentarà compensar les pèrdues ocasionades. També estan pendents que la Diputació, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura subvencionin la fundació per contrarestar les pèrdues