L'incendi de l'Empordà continua actiu i la situació complicada a la zona

Els treballs d'extinció a l'Alt Empordà es concentren en tres "punts fràgils" mentre el foc continua sense control

(Actualitzat: 11:30h)

El foc que va començar ahir a la una del migdia a prop del Pertús continua ben actiu perquè durant la nit ha seguit bufant la tramuntana, encara que no amb tanta força com ho feia ahir diumenge. Una setantena de dotacions de Bombers han estat treballant per aturar el foc, que crema amb molta força i avançava ahir a una velocitat de 6 km /h.

L'incendi està contingut en unes 13.000 hectàrees de perímetre i 9.000 hectàrees han quedat arrasades per les flames. Segons ha informat el conseller d'Interior, Felip Puig, el foc crema sense control i els treballs es concentren en el que ha anomenat "tres punts fràgils", amb especial preocupació a la zona entre Avinyonet de Puigventós i Terrades fins a l'entorn de l'embassament de Boadella. Els tècnics alerten que podria haver-hi massa forestal connectada amb la zona de l'Alta Garrotxa i per tant és una zona de risc i amb una orografia complicada. Els altres dos punts, es corresponen a Darnius, on el foc s'ha revifat, i un tercer front se situa a la zona nord, a sota de la Jonquera. Des de les set del matí, els mitjans aeris han pogut començar a fer les descàrregues podent-se incorporar així a les tasques d'extinció, després que ahir no poguessin treballar per les fortes ratxes de tramuntana. "S'està aguantant i contenint el foc", ha declarat Puig, que ha assenyalat que les previsions del vent s'estan acomplint. Una dada que preocupa és que la tramuntana ja ha començat a girar cap a gregal i la previsió és que doni pas a un vent de llevant, de manera que el "flanc occidental serà el de major risc", ha apuntat Puig.

Es tracta d'un incendi "molt important", segons paraules del titular d'Interior, que compta amb un ampli desplegament de mitjans per fer-hi front: un centenar de voluntaris forestals, més de 300 bombers, prop de 100 mossos, voluntaris de protecció civil i una vintena de mitjans aeris (alguns francesos). Per altra banda, aquest matí ja han arribat 200 efectius de l'Exèrcit que han instal·lat la seva base a la base militar de Sant Climent Sescebes des d'on treballaran en el flanc obert a aquesta zona. 

Els treballs se centraran en contenir les flames amb la previsió que hi puguin haver algunes revifalles amb la represa del vent. Un dels punts que
ha destacat Puig ha esta la zona de Darnius, a tocar de l'embassament, on ha dit que els bombers "estan defensant la població" després que tornés a agafar força. També ha reconegut la feina feta pels pagesos que, amb els seus tractors, han permès obrir tallafocs a la zona d'Avinyonet de Puigventós.

Acaba el confinament

El Departament d'Interior ha decidit aixecar el confinament a quinze municipis de l'Alt Empordà que es va ordenar ahir com a mesura de seguretat. Només els veïns de Darnius i Terrades han de continuar tancats a casa, segons ha confirmat el conseller Felip Puig, que ha atribuït a un "descuit" o "negligència" -el llençament d'una burilla- com a possibles causes dels dos incendis donat que ambdós s'han produït a la carretera.

En el cas de la Jonquera, el foc va començar a l'aparcament de camions del Pertús a l'N-II. Davant aquest fet, el Govern ha demanat "màxima prudència" i "precaució" aquests mesos d'estiu per la "fragilitat" de l'entorn i les condicions meteorològiques.

Visita la galeria d'imatges de l'incendi.