Figueres presentarà la setmana vinent el Pla d'Inversions Municipals pel 2021

L'alcaldessa ho ha anunciat durant el balanç del seu primer any de mandat

L'alcaldessa de Figueres (Alt Empordà), Agnès Lladó, ha anunciat aquest matí que la setmana vinent es presentarà el Pla d'Inversions Municipals per a l'any 2021 alhora que ha explicat que ja treballen en l'elaboració del nou pressupost.

La republicana ha fet aquest anunci en el transcurs del balanç del seu primer any de mandat després de l'aliança a quatre (ERC, PSC, Guanyem i Canviem) va desbancar JxCat de l'alcaldia. El nou nou pla, que s'ha elaborat conjuntament amb tècnics municipals, contempla un seguit d'actuacions a nivell d'equipaments, infraestructures i clavegueram per tal d'ordenar "una ciutat molt deteriorada i desendreçada" ha dit Lladó qui ha confessat que es van trobar amb un govern que gestionava "una ciutat de gairebé 50.000 habitants com una de 35.000, com si encara fóssim als anys 80".

En aquest sentit, la batllessa també ha apuntat que és necessari dissenyar un nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), incrementar la plantilla de la Guàrdia Urbana, finalitzar la construcció de la nova escola Carme Guasch, la reconversió de l'antiga presó en un Seu dels Serveis de la Generalitat que "dinamitzarà molt més el barri", potenciar el Logis Empordà o bé posar fil i agulla al projecte de la Sala Edison.

L'impacte de la covid-19

Lladó ha desgranat que la crisi sanitària del coronavirus ha tingut un impacte en les arques municipals de prop de 1,5 milions d'euros (MEUR) després de deixar d'ingressar diversos tributs i taxes als ciutadans, de la mateixa manera que les despeses s'han incrementat. L'alcaldessa ha posat d'exemple els casals d'estiu on s'ha injectat una partida addicional de 160.000 euros a la ja prevista inicialment per tal de complir amb la normativa de seguretat.

Un altre de les despeses ha fet referència a l'acollida de persones sensesostre de tota la comarca i en aquests moments el consistori resta a l'espera de veure si pot flexibilitzar la despesa a través de la nova Llei d'Estabilitat Pressupostària que s'ha d'aprovar a Madrid.

"No deixar ningú enrere"

La batllessa s'ha posat a disposició de la ciutadania i ha "estès la mà" a tots els grups de l'oposició i la societat civil figuerenca. "Estem vivint moments complicats i és ara que tots hem de remar en la mateixa direcció per fer de Figueres una ciutat millor. Qualsevol altre cosa no s’entendria", ha dit Lladó qui ha afegit que la situació actual ha dut al govern a fer canvis pendents de fa dècades.

"Els farem tan si ens dona vots com si no, perquè son necessaris i imprescindibles per l’avanç de la ciutat", ha apuntat i posat d'exemple el nou servei de parcs i jardins que avui ha entrat en funcionament. Pel que fa als projectes previstos ha dit que "no es deixarà de fer cap" i manté la previsió de començar les obres del tercer pavelló d'esports municipal passat aquest estiu.

En clau de cooperació i entesa Lladó ha anunciat que avui s'ha formalitzat un protocol de col·laboració amb l'Ajuntament de Vilafant i properament es farà el mateix amb la resta de municipis de l'entorn més immediat de la ciutat amb qui comparteixen serveis o infraestructures.

Esperant turistes i compradors francesos

L'anunci d'ahir per part de Pedro Sánchez referent a la reobertura de la frontera amb França és quelcom que des de Figueres esperen per a la reactivació econòmica. Lladó ha destacat com la capital altempordanesa és la ciutat amb més establiments per capita de Catalunya convertint-la en el "centre comercial a l'aire lliure" més important del país.

En aquest sentit, la republicana diu haver iniciat la confecció d'un protocol de seguretat per a l'arribada dels turistes i compradors francesos per tal d'evitar escenes com les viscudes el mes passat al Pertús. Tanmateix, aquesta ha apel·lat a la "responsabilitat individual i col·lectiva" de tots ja que "la gent és molt conscient del que suposa aquesta situació de pandèmia", confiant en que "tothom farà el correcte més enllà de si hi ha mesures o no".