L'Alt Empordà, sota vigilància pel risc d'incendis

Quatre unitats de l'ADF i seixanta voluntaris controlen la zona en el dispositiu de prevenció

L'equip de prevenció d'incendis consta de 12 vigilants repartits en quatre unitats que es concentren en els dos punts de major interès natural, com és el massís de l'Albera i el cap de Creus, inclosos al Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) i a la Xarxa Natura 2000. Ambdós punts estan qualificats com a alt risc d'incendi forestal per la Generalitat i per això estan inclosos en el perímetre de protecció prioritària.

A banda d'això, cal recordar que aquesta comarca és especialment sensible a causa dels factors mediambientals i meteorològics. "Sempre tenim les de perdre", assenyala el president de l'ADF de l'Alt Empordà, Josep Maria Cervera, que explica que tant si la primavera és plujosa com seca és desfavorable, perquè la vegetació seca suposa un perill molt elevat però si a sobre és molt frondosa també. I és que la tramuntana hi juga un paper molt important, ja que és capaç de tirar per terra les condicions més favorables -després de dies de pluja- podent assecar el bosc en pocs dies.

Detalls del dispositiu d'enguany

El servei va començar l'1 de juliol passat i s'allargarà fins al dia 11 de setembre. Es porta a terme tots els dies de la setmana de les onze del matí fins a les set de la tarda. Cada unitat, formada per tres persones que fan el servei en torns de dues, disposa d'un vehicle tot terreny equipat amb una motobomba per a una possible primera intervenció així com un equip emissor-transmissor per poder coordinar-se amb Control Empordà, el centre d'operacions on hi ha dos operaris. Des d'aquí es fa la feina de seguiment i també les tasques de coordinació amb la resta de cossos, com són Bombers, Agents Rurals i Mossos d'Esquadra.

Les quatre unitats que aquest any s'han pogut contractar gràcies a l'aportació de la Diputació de Girona de 51.000 euros compten amb el suport de voluntaris. "Aquestes unitats són la punta de llança però al darrere tenen seixanta persones més com a voluntaris i aquesta és la nostra capacitat de resposta", afirma Cervera.

Retornar la tasca de vigilància a l'ADF

La Diputació de Girona ha apostat aquest any per retornar el servei de vigilància a l'Associació de Defensa Forestal (ADF), després que l'estiu passat no trepitgés el terreny perquè la contractació es va fer a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Els criteris de selecció del personal deixaven fora als voluntaris de l'ADF i seleccionaven personal sense experiència ni coneixement del territori.

Segons explica el diputat d'Acció Territorial de la Diputació, Miquel Calm, van adonar-se que calia canviar el funcionament perquè no tenia sentit i per això aquest any s'ha decidit tornar a donar aquesta tasca als voluntaris. A banda de la seva eficàcia perquè coneixen tots els racons del territori, s'ha vist que era "lògic" i "just" contractar aquelles persones que durant tot l'any s'ocupen del territori de forma desinteressada. "Poden fer molt més bona feina i amb menys recursos", conclou Calm.

La feina feta aquesta campanya en xifres

Des que el servei va entrar en funcionament, s'han fet 480 hores -de les quals 300 de vigilància estàtica-, s'han recorregut 3.466 quilòmetres, s'han avistat 7 columnes de fum i ha calgut una intervenció forestal per un incendi la setmana passada a Espolla, on va cremar una hectàrea de vegetació. Aquest matí, han hagut d'apagar un incendi a tocar de la carretera de Cabanelles, però s'ha extingit amb rapidesa.