Uns 200 nens gironins no van al menjador escolar perquè les famílies no poden assumir el copagament de les beques

L'Ajuntament de Girona demana poder assumir les beques al igual que fa el consistori de Barcelona

El tinent d'alcalde de Polítiques Socials de l'ajuntament de Girona, Joan Olòriz, ha explicat que uns 200 nens gironins no poden gaudir del menjador escolar, perquè les seves famílies no disposen de recursos suficients per fer front al copagament que suposa la beca que atorga el Consell Comarcal del Gironès. Olóriz ha explicat que falta entendre que 'els menjadors són un element educatiu de primer ordre', tot i que la Generalitat el catalogui 'd'activitat no obligatòria'. Segons el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, el menjador no és només l'àpat en si, sinó que comporta uns costums socials, que contribueixen a millores en l'educació higiènica i sanitària dels infants.

Des de l'ajuntament de Girona expliquen que no tenen el traspàs de les beques de menjador, i que l'encarregat d'atorgar-les és el Consell Comarcal del Gironès. El consorci s'encarrega de tramitar els informes perquè les famílies puguin obtenir l'ajuda. Per aquest motiu, des de l'ajuntament expliquen que 'no poden cobrir aquestes necessitats' ja que no en són participants. Segons destaca Olóriz 'seria una greuja comparativa per altres persones que necessiten d'altres recursos', i afegeix que 'no podria haver fet el centre d'aliments', que 'indirectament' està podent pagar el menjar d'aquests nens que no es poden quedar al menjador escolar.

És per això que l'ajuntament de Girona demana poder assumir el tema de beques de menjador, tal com ho fa el consorci de Barcelona (l'únic del territori català que ho porta ell mateix). A més, Olóriz ha afirmat que quan es parla d'una educació gratuïta i que doni oportunitats a tothom 'no n'hi ha prou amb una plaça a una escola', sinó que hi ha tot un seguit de coses (com comprar llibres, el xandall, portar l'esmorzar, anar a les excursions) que semblen fora de les necessitats educatives però que des de l'ajuntament ho veuen 'necessitats claus'.

Es dupliquen els ajuts d'urgència

Els ajuts d'urgència que atorga l'ajuntament de Girona s'han duplicat aquest 2009, en relació a l'any passat. Això significa que en només dotze mesos s'ha arribat fins als 1.179 ajuts d'urgència. Segons ha destacat el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz, d'aquestes ajudes només se'n donen una per any, ja que segons diu el seu nom són 'ajuts d'urgència', és a dir, per situacions concretes, com podrien ser factures impagades o temes de salut que no cobreix la Seguretat Social.

Instruments socials insuficients

D'altra banda, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz, ha destacat que els 'instruments socials que tenim en aquests moments són insuficients', i que caldria entendre que els 'serveis socials entonen unes responsabilitats que no tenen suficients recursos per poder donar satisfacció a les persones amb necessitats urgents'.