El Consell Comarcal del Ripollès vol ''fil directe'' per seguir les obres al túnel de Toses

Alerten del deteriorament "alarmant" del pont del tren a Ripoll

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, ha valorat positivament la inversió de 9,5 MEUR en les obres de millora del túnel de Toses on fa prop d'un any un tren va descarrilar en aquest punt després del despreniment de formigó del túnel, que va caure a les vies. Tot i així, considera que és una "inversió tardana i parcial" perquè "moltes altres parts d’aquesta línia requereixen inversió", segons paraules de Colomer.

En relació al període d'obres, ha demanat que es faci un desplegament d’elements informatius "clars" a les estacions per indicar als usuaris el tall del servei ferroviari i l’habilitació del transport alternatiu per carretera entre Ribes de Freser i Puigcerdà.

Des de Renfe s’ha detallat que es col·locaran cartells i hi haurà personal auxiliar informant. Pel que fa als treballs de millora, s'ha explicat que serviran per eliminar filtracions d’aigua i acabar amb la possibilitat de possibles nous despreniments del formigó del túnel com el que va provocar un descarrilament el juliol del 2019. Els treballs duraran nou mesos, set i mig dels quals requeriran el tall de la circulació ferroviària.

Com ja s’havia anunciat prèviament, el tall començarà el 22 de juny per poder retirar tot el revestiment d’aquell tram del túnel i extreure’n la via i la catenària. Un cop fet tot això, també es podrà posar fi a la limitació temporal de velocitat d’aquell tram, per la qual aquests darrers mesos els combois han circulat a 30 km /h.

D'altra banda, Colomer ha posat de manifest que, malgrat la interrupció del servei ferroviari en aquest tram, les obres també contribuiran a l'economia local perquè hi participaran empreses del territori. A més a més, els operaris vinguts de fora s’allotjaran a hotels de la comarca mentre durin els treballs.

Reclamen millores al pont de Ripoll

Des del consell també han fet referència al "deteriorament alarmant" del pont del ferrocarril que passa per damunt de l'aiguabarreig del Ter i el Freser. "Des de fa anys que es pot apreciar com, en molts punts, el formigó ha cedit i l’armadura ha quedat a la intempèrie. A més aquesta part metàl·lica presenta rovell", segons han detallat. I han recordat que fa temps que ho han comunicat a Adif i que fins ara no han obtingut resposta. Durant la reunió, un dels responsables de l'empresa s'ha compromès a visitar properament el pont per analitzar els danys.

En la reunió hi havia el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramón; el subdirector general de Transport públic i Mobilitat, Benjamín Cubillo; els presidents dels consells comarcals de la Cerdanya i Osona, Roser Bombardó i Joan Carles Rodríguez, i representants d’Adif i Renfe.