Dos atracadors de bancs reconeixen haver assaltat entitats de Girona i Salt amb pistoles falses

Els acusats es van emportar prop de 150.000 euros entre tots els robatoris

El primer dels atracaments va tenir lloc el migdia del 19 de setembre del 2007 en una sucursal de Banesto de Salt. Els acusats, Jonathan C. i Rogerio M., van esperar-se que fos l'hora de tancar i que no hi hagués cap client a l'interior de l'entitat. Tapant-se la cara amb ulleres de sol i gorres, els atracadors van encanonar el personal amb pistoles simulades i els van obligar a obrir la caixa forta.

Després, van emportar-se un botí de més de 58.000 euros i van marxar deixant els empleats lligats de peus i mans. Mig any més tard, el 17 de març del 2008, els dos atracadors van tornar a actuar. Aquest cop l'entitat escollida va ser una altra sucursal de Banesto situada al passeig d'Olot de Girona. A l'hora d'actuar, els dos lladres van reproduir el mateix modus operandi que havien fet servir a Salt.

En aquest cas, els atracadors es van emportar un botí de més de 29.000 euros. Deu dies més tard, els dos lladres van atracar una altra sucursal de la mateixa entitat. En aquest cas, però, el robatori va tenir lloc a Saragossa i el botí va ser d'uns 49.500 euros.

La policia va poder enxampar i detenir els dos atracadors a finals d'aquell mes a Salamanca. Aquest matí, els dos homes –que són de nacionalitat brasilera- s'han assegut a la banqueta dels acusats de l'Audiència de Girona. Inicialment, s'enfronten a penes de 55 i 57 anys de presó, acusats de quatre delictes de robatori amb violència, vuit de detenció il•legal i una falta de lesions. A Jonathan C., a més, el fiscal li imputa un delicte de falsedat documental, perquè l'atracador va fer servir una targeta d'identitat falsa per obrir un compte corrent en una de les entitats assaltades.

Durant l'interrogatori, els dos processats han reconegut haver comès els tres atracaments perquè necessitaven els diners. Els acusats han admès haver amenaçat el personal amb pistoles de joguina (disparaven bales de PVC), però han dit que en cap moment 'pretenien fer mal a ningú'.

Arreplegar els diners i fugir

Els homes han explicat que la seva intenció només era arreplegar els diners i fugir tant aviat com fos possible. Els acusats també han dit que, precisament, per assegurar-se que ningú els seguís ni donés l'alarma, deixaven el personal lligat amb cinta adhesiva i brides. 'No érem atracadors professionals; portàvem les brides per deixat lligat el personal i evitar que avisessin la policia mentre nosaltres fugíem', ha dit Rogerio M.

Durant el judici, també ha declarat l'encarregat de manteniment de la sucursal de Banesto de Salt. Aquest testimoni ha explicat que, el dia de l'atracament, els dos lladres no van deixar d'amenaçar-los amb la pistola en cap moment.

A preguntes de la seva defensa, els dos acusats han relatat que necessitaven els diners per cobrir deutes i poder-los enviar a les seves famílies. Els atracadors han dtt que havien de tornar les despeses del viatge des del Brasil, i que també volien enviar diners i regals a les seves dones i fills, que s'havien quedat en aquell país.

Pel que fa al fet d'haver utilitzat un DNI fals a l'hora d'obrir el compte corrent, Jonathan C. ha declarat que no va tenir cap més opció. Aquest acusat ha explicat que, quan va arribar al país, el van enganyar dient-li que li aconseguirien papers d'identitat a canvi de diners.

Quan li van entregar la targeta, tot i veure que el nom i la foto no es corresponien, Jonathan C. ha dit que l'havia utilitzada perquè necessitava tenir un compte on li poguessin ingressar diners si trobava feina. 'Sé que no era legal, però em calia tenir la targeta si volia treballar', ha indicat.
A més de les penes de presó, el ministeri fiscal sol·licita que els dos acusats retornin a l'entitat bancària el total del botí (que puja a 136.791,08 euros). A més, també sol·licita que indemnitzin amb 440 euros la subdirectora de l'entitat del passeig d'Olot, a qui els lladres van ferir en una mà durant l'atracament. L'acusació pública, per la seva banda demana inicialment penes de 53 anys i mig i 54 anys per als dos imputats.
  • Un dels atracadors explica, durant el judici a l'Audiència de Girona, de quina manera actuaven en el moment d'entrar als bancs assaltats