Els Mossos fan seguiment de més de 2.000 víctimes de violència familiar durant el 2011

La Regió Policial de Girona estrena sistema informàtic que rastreja els casos per ordinador i els avalua segons el nivell de risc

A la regió policial de Girona hi ha una vintena d'agents que han fet un total de 2.064 seguiments a víctimes de violència masclista o de violència domèstica durant el 2011. Quan una persona denuncia que rep maltractaments, aquests agents de la Unitat de Suport d'Atenció a les Víctimes dissenyen un dispositiu de seguiment que consisteix en trucades, entrevistes i que pot arribar a la protecció policial depenent de la situació de risc que visqui.

En un any, els agents han atès i fet seguiment de 1.480 víctimes de violència masclista, que són persones maltractades per la seva parella. A més, han registrat 1.512 denúncies i han efectuat aquestes 651 detencions. Però la violència en l'àmbit de la llar no només es limita als maltractaments cap a la parella, també hi ha altres víctimes com infants o persones de la tercera edat que poden ser víctimes d'abusos o de mals tractes psicològics. Els Mossos d'Esquadra han atès 271 víctimes.

A partir d'aquest dilluns, els agents de la regió policial de Girona compten amb una nova eina per prevenir i combatre la violència familiar. Es tracta d'un sistema informàtic per permet que l'agent sàpiga a l'instant la situació de risc que viu una víctima. El programa informàtic avalua les víctimes segons el nivell de risc utilitzant els colors del semàfor. Si el risc és vermell vol dir que cal una atenció immediata per evitar que es produeixi una nova agressió o un nou maltractament.

La sotsinspectora Rosa Negre ha detallat que aquets disseny del dispositiu fins ara depenia de cada agent, que sovint tenia dubtes i es preguntava si exagerava o es quedava curt a l'hora de fer un seguiment. Per això, considera que aquesta anàlisi facilitarà que els mossos dedicats a víctimes de violència familiar sàpiguen com desenvolupar la seva feina amb més eficàcia.

A més, el programa també avisa automàticament a l'agent si una víctima de la qual fa seguiment ha interposat alguna denúncia en alguna comissaria arreu del país. Altres aplicacions pràctiques és que els agents es poden programar quan han de trucar a la víctima i tenir un control més àgil i directe del seguiment. "El que dóna és més eficàcia", ha assegurat el cap de la regió policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer.

El director general de l'Adminsitració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, ha detallat que el nou sistema és fruit d'una revisió en l'atenció de les víctimes de violència familiar amb l'objectiu d'arribar al risc zero. A efectes pràctics, aquest sistema també permetrà que la patrulla que es dirigeix a un domicili per un avís d'agressió sàpiga immediatament si l'agressor té alguna ordre d'allunyament en vigor o si està de permís penitenciari. "És una eina que agilitza molt la feina", ha conclòs Belenguer.

Segons Martínez, la previsió era que aquest nou sistema entrés en funcionament a Girona passat l'estiu, però l'interès i la dedicació dels agents ha permès avançar-ho al juliol.