Duran qualifica de 'nyap' les últimes mesures aprovades pel govern espanyol

El portaveu de CiU al Congrés ha posat "un zero" a la gestió del ministre d'economia, Luis de Guindos

El portaveu de CiU ha començat el seu discurs llançant dures paraules contra les polítiques del govern estatal. "Estan treballant a base de decrets", ha sentenciat Duran i Lleida. El portaveu ha ressaltat, des d'un bon inici, que es tracta d'un govern "legítim" però al qual li falta "autoritat moral".

El secretari general de CiU ha carregat contra les noves mesures i l'augment de l'IVA de l'estat espanyol aprovat aquest passat divendres. Duran i Lleida no ha dubtat en qualificar de "nyap" l'augment dels impostos i ha suspès, concretament ha posat "un zero" a les polítiques econòmiques de l'estat espanyol i la gestió del ministre d'Economia, Luis de Guindos.

"Les noves mesures són un nyap"

"No hi ha cap economista que aguanti o aprovi pujar primer els impostos indirectes i posteriorment els directes", ha assegurat. Duran i Lleida ha destacat que aquesta mena d'augments i mesures "creen incertesa davant la ciutadania" i ha destacat que "només es podrien entendre si el govern estatal es plantegés una reforma fiscal total", ha afegit. Segons el secretari general de CiU, l'augment de l'IVA afectarà a "l'economia i el creixement" de tot l'estat espanyol.

D'altra banda, el portaveu ha criticat que el govern de Mariano Rajoy només "pren decisions amb els ingressos". Segons Duran i Lleida, l'estat "només vol recaptar i s'ha d'adonar que els ciutadans i l'economia no ho poden aguantar", ha denunciat. Per aquest motiu, el portaveu ha demanat al govern estatal que "en comptes de recaptar més" presenti un pla a curt i mitjà termini per fomentar el creixement de l'economia, porti a terme un pla de xoc contra l'atur - especialment l'atur juvenil- i aprovi diverses mesures i impostos per gravar les grans fortunes. En aquest sentit, Duran i Lleida s'ha preguntat "on és la llei de l'emprenedoria o les altres mesures per estimular la economia que tant explicava el govern estatal?".

Segons Duran, Catalunya "ja ha fet prou" per reduir el seu dèficit

El secretari també ha volgut mostrar el seu desacord amb les noves retallades addicionals que haurà d'introduir el Govern als pressupostos del 2013 per adaptar-se als nous objectius de dèficit que l'estat espanyol exigeix a les comunitats autònomes. "Catalunya ja ha fet prou, ara li toca a l'Estat", ha explicat el portaveu que ha ressaltat que el territori català ha estat una de les comunitats autònomes que "més esforços" ha realitzat per contenir el seu dèficit. "L'estat espanyol no pot transferir més dèficit a les comunitats autònomes, no pot rentar-se les mans quan en veritat son les comunitats les que gestionen els serveis més importants en matèria d'educació, sanitat i la major part de la polítiques socials", ha assenyalat.

D'altra banda, Duran i Lleida també ha criticat l'augment de l'IVA en l'àmbit cultural. El portaveu ha destacat que es tracta d'una "mostra d'insensibilitat" amb el sector i també ha criticat la liberalització dels horaris comercials, un fet que, segons Duran i Lleida, "envaeix competències de la Generalitat".

A més, Duran i Lleida també ha volgut parlar sobre l'exconseller d'ERC Jordi Ausàs, acusat dels delictes de contraban de tabac i pertinença a grup criminal organitzat. El secretari general de CiU ha volgut destacat que en aquest mateix cas també està implicat un membre de la Guàrdia Civil i ha ressaltat que cal mantenir "la pressumpció d'innocència" . "Sembla que es tracta de fets greus però la política com la Guàrdia Civil està neta", ha assenyalat. Segons Duran i Lleida, el que pugui arribar a fer "un membre del cos de la Guàrdia Civil o un polític" no ha de posar d'entredit a tot el gremi o sector.

El secretari general de CiU ha fet aquestes valoracions abans de començar l'acte de cloenda de la 20a escola d'estiu d'Unió de Joves a l'Estartit.