Girona prohibeix que els patinets elèctrics circulin damunt de voreres i obliga a dur casc

Les bicicletes no podran circular a més de 20 km/h pels vials reservats

L’Ajuntament de Girona ha fet un pas més per regular els patinets elèctrics i la resta de vehicles de mobilitat personal a la ciutat. Avui en el ple s’ha aprovat inicialment la modificació de l’ordenança municipal de circulació, en la qual s’estipula per on i com poden circular aquest tipus d’aparells. El text ha comptat amb els vots a favor de JxCat, ERC i Cs; l’abstenció del PSC, i el vot en contra de Guanyem Girona. Ara, el document se sotmetrà a informació pública durant trenta dies i quedarà pendent d’aprovació definitiva per poder-se aplicar.

D’acord amb la modificació de l’ordenança, els vehicles de mobilitat personal (VMP) només podran circular per vies ciclistes, per carrers on la vorera i la calçada estan al mateix nivell (com per exemple al carrer Nou o a la rambla de la Llibertat); i per la calçada de carrers on el vianant té preferència i on el límit de velocitat no supera, en cap cas, els 30 km/h (per exemple al Barri Vell o a carrers del Mercadal). Segons els canvis en l’ordenança, aquest tipus de vehicles no podran superar els 20 km/h, només podrà viatjar una persona per vehicle i s’haurà de portar casc de protecció.

Pel que fa a les bicicletes, la resta de cicles sense motor i les bicicletes de pedaleig assistit, es manté la prohibició de no circular per les voreres, tot i que podran fer un ús ampli de l’espai urbà. Podran anar per parcs, vies ciclistes i calçada, a més de per carrers on la vorera i la calçada estan al mateix nivell i per la calçada de carrers on el vianant té preferència i on el límit de velocitat no supera en cap cas els 30 km/h.

L’ordenança també modifica la velocitat màxima a les vies ciclistes, que passarà dels 30 als 20 km/hora per raons de seguretat. Així, tant les bicicletes com els patinets elèctrics hauran de respectar aquesta limitació.

“La realitat és canviant, i des del govern creiem que era imprescindible actualitzar l’ordenança de mobilitat actual, aprovada el 2013, per disposar d’una normativa clara, actual, fiable i que generi confiança. A través d’aquesta proposta, volem regular l’ús dels vehicles de mobilitat personal amb l’objectiu de garantir la seguretat viària de vianants i usuaris i, alhora, d’assegurar la bona convivència i les actituds cíviques en l’espai urbà”, ha explicat durant la sessió plenària la regidora de Mobilitat i Via Pública de l’Ajuntament de Girona, Marta Sureda.

Cal tenir en compte que molts dels vehicles que popularment es classifiquen com a vehicles de mobilitat personal són, en realitat, cicles de motor (categoria Le de conformitat amb el reglament EU número 168/2013), com els patinets elèctrics amb seient. Aquest fet comporta la necessitat de matricular-los, de tenir permís de circulació tipus AM (el permís de circulació dels ciclomotors), assegurança obligatòria i portar casc de protecció. Aquests vehicles només poden circular per calçades on està permesa la circulació de vehicles a motor.

D’altra banda, els monopatins i patinets propulsats amb el peu podran circular només pel carril bici i les plataformes úniques (carrer amb calçada i vorera al mateix nivell). En canvi, els més petits podran circular amb les seves bicicletes, patins o joguines per les voreres, parcs, vies ciclistes i plataformes úniques, sempre que no superin els 6 km/h.

Una altra de les novetats del text és que les bicicletes podran portar remolcs o altres elements degudament homologats, sempre que la persona sigui major de 16 anys. En ells podran transportar càrrega (animals i mercaderies) o persones, que en el cas que siguin menors de 16 anys han d’anar lligats amb cinturó de seguretat i portar casc.

Prèviament a la modificació de l’ordenança, es va realitzar una consulta pública a través del portal web de l’Ajuntament de Girona per recollir l’opinió de ciutadania i entitats. Un cop elaborat el text inicial, aquest es va traslladar a la Taula de mobilitat, a la sessió del mes de desembre. La comissió redactora va tenir en compte les aportacions fetes pels membres d’aquesta trobada en la redacció final de l’ordenança que s’ha aprovat avui al ple municipal. Ara, el text se sotmetrà a informació pública durant trenta dies.

Aprovada la modificació urbanística pel futur institut Ermessenda

En el ple municipal també s’ha aprovat inicialment una modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) que permetrà reordenar l’entorn del futur institut Ermessenda a l’antiga fàbrica Simon. L’objectiu d’aquesta variació és ampliar i regularitzar la parcel·la destinada al centre educatiu perquè, principalment, pugui tenir més espai pel pati. També permetrà situar una plaça i integrar l’equipament amb la nova projecció del carrer de Barcelona. El text ha comptat amb els vots a favor de JxCat, PSC, ERC i Cs, i l’abstenció del grup Guanyem Girona. 

"La fortuna dels Borbó"

D'altra banda el ple també ha aprovat per àmplia majoria una moció de les JERC que demana al Congrés crear una comissió per investigar "l'origen de la fortuna dels Borbó". L'escrit rebutja el sistema monàrquic espanyol "corrupte i hereu del franquisme" i reclama aclarir "les presumptes irregularitats" que hauria comès el rei emèrit (en referència al compte bancari suís on hi hauria milions de dòlars procedents de l'Aràbia Saudita).

L'escrit també critica, a més, que Felip VI renunciés a part de l'herència del seu pare "amb nocturnitat i traïdoria". Perquè el dia en què va fer-ho públic, s'acabava de declarar l'estat d'alarma per la covid-19.

La moció ha tirat endavant per àmplia majoria: la que sumen JxCat, ERC i Guanyem Girona. El portaveu de JxCat, Carles Ribas, sí que ha demanat però "fer un pas més" i proposar al Congrés que, directament, faci un referèndum per escollir monarquia o república a Espanya.

El regidor d'ERC Adam Bertran ha qualificat el rei emèrit com a "símbol d'un estat retrògrad" i el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, després de dir que la monarquia és "hereva del franquisme i corrupta", ha demanat a ERC que, a l'hora de negociar amb Pedro Sánchez, fixi la creació d'aquesta comissió d'investigació com una "línia vermella".

Cs ha votat en contra de la moció. I el PSC s'ha abstingut. El regidor Joaquim Ruhí ha dit que, si bé coincideixen amb les JERC amb el desig "de justícia i transparència", no creuen que l'Ajuntament sigui el lloc on debatre aquests temes.

Agissa, a la comissió jurídica assessora

D'altra banda, el ple també ha aprovat –en aquest cas, per unanimitat- una suspensió tècnica del procés per resoldre el contracte a Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A. (Agissa). El motiu d'aquest parèntesi és merament administratiu: després de rebre les al·legacions del soci privat (Girona S.A.) el consistori ha demanat a la Comissió Jurídica Assessora que emeti l'informe pertinent. I mentre aquest tràmit no estigui -es calcula que pot trigar entre dos i tres mesos- el procés s'atura.

Tot i votar-hi a favor, però, l'oposició ha carregat contra l'equip de govern. Els diferents grups creuen que es va just, o fins i tot tard, amb la municipalització de l'aigua. El més crític ha estat, novament, Guanyem Girona. El seu portaveu, Lluc Salellas, ha lamentat que JxCat hagi gestionat el procés de manera "opaca" i en la "foscor dels despatxos" i ha criticat que, fins al setembre, no s'haurà enllestit l'estudi sobre models de gestió de l'aigua a la ciutat.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha dit que tot i estar "condicionats pel procés judicial", el consistori continua fent camí cap a la municipalització. "Estem fent els passos que pertoquen, alguns de manera simultània", ha dit Terés. El regidor també ha recordat que, actualment, Girona ja és qui gestiona el servei d'aigües per encàrrec del jutjat, i que això també els permetrà "tenir-ho tot a punt" per tirar endavant la municipalització quan a finals del 2020 s'acabi la concessió a Agissa.

Per últim, el ple també ha aprovat inicialment una modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana (PGOU) que permetrà reordenar l’entorn del futur institut Ermessenda a l’antiga fàbrica Simon. L’objectiu d’aquesta variació és ampliar i regularitzar la parcel·la destinada al centre educatiu perquè, principalment, pugui tenir més espai pel pati. També permetrà situar una plaça i integrar l’equipament amb la nova projecció del carrer de Barcelona. El text ha comptat amb els vots a favor de JxCat, PSC, ERC i Cs, i l’abstenció del grup Guanyem Girona.