Sant Joan les Fonts adquireix la propietat de l'antic castell de Mont-ros, datat del segle XI

L'ajuntament busca finançament per fer prospeccions arqueològiques i descobrir el patrimoni cultural del municipi

Hi ha molts interrogants entorn al castell de Mont-ros, una fortalesa sobre la qual hi ha múltiples referències al llarg de la història però també incògnites per desvetllar. L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts és, des de l'11 de maig, propietari dels terrenys de gairebé 20.000 metres quadrats que ocupava el castell i també altres edificacions properes, com una capella que possiblement dataria del segle XII dedicada a la Mare de Déu de Mont-ros. De fet, la façana i part del murs de la capella són de les poques restes que queden dempeus.

El propietari, que prefereix mantenir l'anonimat, ha arribat a un acord amb l'ajuntament i ha cedit el terreny de forma gratuïta i, segons l'alcalde, "pràcticament sense cap condició". Espona ha explicat que quan van començar a negociar pensaven que la superfície de la fortalesa era d'uns 200 metres quadrats però les diverses expedicions i recopilació de dades han conclòs que el castell ocupava aquests 20.000 metres quadrats.

"Al principi pensàvem que eren unes pedres que hi havien al costat de l'església, després vam veure que hi havia altres fortificacions", ha detallat l'alcalde. De fet, segons les restes que han trobat i les referències històriques aplegades en alguns estudis, hi hauria les restes de la torre de l'homenatge i de vigilància i de la torre de l'estada del castell de Mont-ros.

Actualment, tot són restes que durant anys han quedat cobertes sota la vegetació. Per això, l'ajuntament té la intenció de fer una campanya arqueològica tan bon punt hi hagi disponibilitat pressupostària per fer-ho. Aquestes prospeccions han de servir, segons l'alcalde, per reconstruir com podia ser el castell medieval de Mont-ros i quin tipus de vida s'hi feia.

El consistori, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, ja ha començat a fer els primers treballs, que han consistit en millorar els accessos perquè fins ara pràcticament no s'hi podia arribar amb cotxe. A la tardor preveuen netejar l'entorn eliminant la malesa que ara per ara cobreix les restes. Després, quan puguin, ha de venir la investigació per respondre els interrogants i, finalment, incorporar-ho al patrimoni del municipi.

L'alcalde ja ha anunciat que descarten fer cap tipus de reconstrucció perquè seria "inviable" però la intenció és trobar una manera perquè els visitants puguin interpretar les restes que hi ha. Segons algunes referències històriques, hi ha constància d'alguna torre de defensa el segle IX però no va ser fins les darreries del segle XI que es va convertir en castell. La següent referència seria del segle XIII quan es va convertir en una masoveria. Una fotografia del 1943 mostra la masoveria encara amb teulada, tot i que ja ha desaparegut.

Altres referències històriques situen la primera referència al castell de 'Monte Rufo' l'any 1.119 en el testament d'Ermessendis, vescomtessa de Besalú, que llegava el castell juntament al de Beuda i Montagent al seu nét Udalard II, vescompte de Besalú. L'any 1.339 el rei Pere 'el Cerimoniós' hauria incorporat el castell a la corona.

La torre de Canadell, assignatura pendent

Un altre element patrimonial que Sant Joan les Fonts voldria adquirir és la Torre de Canadell, una fortificació bastida durant les guerres Carlines. Tot i que van obrir una via de diàleg amb el propietari, Espona admet que ara per ara les no hi ha negociacions tot i que és un objectiu per a l'ajuntament.