Amplien la condemna la dona que va intentar matar l'alcalde de la Vall de Bianya

En la primera sentència hi havia un "error de càlcul" que va imposar una pena més baixa del que preveu la llei, de 5 anys i 1 dia

La sentència dictada el 25 de maig del 2012 condemnava Montserrat Tirado a 5 anys i un dia de presó per intentar matar l'alcalde de la Vall de Bianya (Garrotxa) amb un ganivet de tallar pernil. La fiscalia i l'acusació particular, exercida pel lletrat David Mundó, van considerar que la pena era massa baixa i van presentar un recurs davant del tribunal, que ha emès una interlocutòria d'aclariment en la que admet l'error i l'esmena.

Segons aquesta interlocutòria, hi va haver un "error de càlcul penal" a l'hora d'emtre la sentència perquè no van tenir en compte que l'atemptat a l'autoritat municipal s'havia fet amb una arma, cosa que agreuja la pena. Així, tenint en compte que la condemna és per intent d'homicidi en concurs ideal amb un atemptat a l'autoritat municipal amb arma, el ventall per a la condemna va dels 7 anys, 6 mesos i 1 dia i els 9 anys.

El tribunal aplica a la processada un atenuant d'alteració mental. Per això, finalment han imposat a Montserrat Tirado la pena de 7 anys, 6 mesos i 1 dia de presó, 2 anys i mig més que en la primera sentència. La sentència manté els 12.000 euros d'indemnització per al llavors alcalde però sí que incrementa la quantitat de la multa que ha de pagar la processada: de 1.356 euros a 2.706.

La sentència també modifica la pena de prohibició d'aproximar-se a la víctima. Tirado no es podrà apropar a menys de 500 metres d'Albert Busquets durant 15 anys -en la primera sentència el temps era de 12 anys i mig-.

Els fets van tenir lloc el maig de l'any passat. L'acusada, Montserrat Tirado, va entrar al despatx de l'aleshores alcalde, Albert Busquets, i li va intentar clavar l'arma. La sentència considera provat que Tirado culpava l'ajuntament dels problemes econòmics que va començar a partir del 2005, quan volia obrir una llar-residència.

La processada va demanar les llicències a l'ajuntament i va contractar una hipoteca. Urbanisme, però, va tombar el projecte perquè la casa on Tirado volia obrir la residència no podia acollir aquest tipus de negoci. A partir d'aquí, la veïna de la Vall de Bianya va començar a tenir problemes econòmics. Tot això li va provocar "una depressió i un trastorn d'ansietat crònic" i la dona va començar a culpabilitzar l'Ajuntament de la seva situació personal "d'una manera obsessiva".

El 4 de maig del 2011, Tirado va anar amb la seva mare fins al consistori, perquè havia concertat una cita amb l'aleshores alcalde, Albert Busquets. La trobada, però, no va anar com s'esperava. Per això, Tirado va treure de la bossa de mà un ganivet de tallar pernil "de 37 centímetres de fulla" i el va intentar clavar a la panxa de l'alcalde, mentre no deixava de dir-li "et mataré, et mataré".

L'alcalde va aconseguir aferrar el braç de la dona, però Tirado, en comptes de tirar l'arma, va intentar enfonsar-la de nou al cos de Busquets. Alertats pels crits, diversos funcionaris van entrar aleshores al despatx i van aconseguir reduir la veïna "després d'un intens forcejament".