El Mercadal Comte Guifré de Ripoll creix malgrat la crisi

La fira se celebrarà del 10 al 12 d'agost i espera la visita d'unes 28.000 persones

El Mercadal del comte Guifré, com el seu nom indica, commemora la mort de Guifré el pilós, fundador de Catalunya i del Monestir de Santa Maria de Ripoll. El Mercadal té per objectiu transportar Ripoll al seu passat gloriós durant els dies de la festa. Segons ha detallat Grifell, "el festival se sustenta en la figura de Guifré i la llegenda de la fundació de Catalunya". Tanmateix, cada any hi intervenen altres personatges històrics que van marcar el municipi de Ripoll i també Catalunya, com ara l'abat Daguí o el rei francès Carles el Calb.

El mercat medieval és un dels punts forts del Mercadal del comte Guifré, ja que al seu voltant s'articula tota la festa i animacions. Es tracta d'un mercat amb botigues d'alimentació, jocs, artesania o vestuari i enguany ha incrementat el nombre de parades i han arribat a la vuitantena. El regidor de Fires ha destacat que l'augment en les parades "permetrà tenir més ingressos en un any en què hem hagut d'ajustar el pressupost". Segons Grifell, el pressupost d'enguany suma uns 40.000 euros, prop de 10.000 euros menys que les edicions anteriors.

Una de les novetats d'enguany serà una visita teatralitzada que gira al voltant del Monestir, de Ripoll i de l'orde de Sant Benet. La visita començarà a la plaça de l'Ajuntament i recorrerà diferents espais de la vila. La visita ha estat creada amb la col·laboració de tots els actors del municipi, des de la creació del guió fins la visita final. En aquest sentit, el regidor de Fires ha destacat que cada cop "intentem que els vilatans participin més de la festa i la mateixa entitat que organitza el mercadal és de Ripoll".

Inicialment el Mercadal es feia només durant dos dies, però, com ha explicat Grifell, des de fa quatre anys la festa "s'ha allargat un dia més". Pel que fa al públic que visita el festival, es tracta d'un públic familiar, però cada cop més també s'hi pot veure un públic jove i adult "degut a la voluntat de transformar el mercadal en una manifestació més completa, amb un mercat de qualitat i una programació artística de nivell", ha expressat Grifell.

Respecte els grups que faran representacions al mercadal, el regidor de Fires ha destacat que n'hi ha de Catalunya però també de fora de l'Estat. Durant els últims quatre anys, s'han pogut veure grups de Catalunya, França, Itàlia, Portugal o la República Txeca.