El PSC de Girona denuncia maltractament d'EULEN a les treballadores i reclama no prorrogar el contracte

Demà al ple es preveu aprovar el nou contracte a l'empresa de neteja per quatre anys més

El grup municipal del PSC a l’Ajuntament de Girona denuncia maltractament d’EULEN a les seves treballadores.

El servei de neteja dels equipaments municipals i del consistori gironí per part de l’empresa privada EULEN com a servei extern serà previsiblement aprovat demà amb els vots de JuntsxCat, ERC i Ciutadans prorrogant el contracte quatre anys més. El PSC considera que aquesta decisió és una "equivocació gravíssima", perquè EULEN acumula demandes laborals per part de les treballadores i com a servei funciona amb procediments "absolutament irregulars".

La portaveu dels socialistes, Sílvia Paneque recorda que EULEN acumula sentències condemnatòries per denúncies de les seves pròpies treballadores. Els sindicats presents a l’Ajuntament de Girona ja han advertit en moltes ocasions que aquesta empresa està demostrat que ha fet dels acomiadaments improcedents una pràctica habitual. "Els drets dels treballadors són vulnerats en repetides ocasions per mitjà de tracte degradant o bé per no respectar els dies de festa marcats per conveni", apunta. A més a més, el PSC de Girona afirma que és conegut que EULEN acomiada a les treballadores que han presentat demandes laborals.

Els socialistes lamenten "profundament" que la sensació de derrota de les treballadores avui sigui absoluta, perquè hi havia molta esperança dipositada en què, a juny del 2018, el PSC, Guanyem i ERC van acordar canviar aquest model de gestió. Tanmateix, la previsió és que ERC demà voti al costat de JuntsxCat per prorrogar aquest servei extern a aquesta empresa privada.

Els socialistes de Girona també adverteixen que les males pràctiques d’EULEN no només afecten els drets laborals de les treballadores, sinó que aquesta empresa tampoc no compleix amb els criteris del conveni i efectua un mal servei a la ciutat. Paneque recorda que hi ha una sentència ferma, que condemna l’empresa privada, perquè tenia a treballadors pagats per netejar l’Ajuntament de Girona però els enviava a netejar altres espais privats que res no tenen a veure amb el consistori. No només això, aquest grup municipal diu haver comprovat que EULEN fa treballar les persones amb manca de material i aquests últims dies ha corroborat que no hi ha hagut material de desinfecció per a les treballadores en diferents equipaments municipals de Girona.

Els socialistes de Girona també denuncien que el contracte d’aquest servei extern presenta molts dubtes formals. El contracte inclou el servei i el control d’aquest servei per part de CIASCOM. Aquest format permet, per tant, que CIASCOM, una empresa privada, tingui veu en un contracte públic, que s’emportarà una altra empresa privada. Per als socialistes, un contracte públic no pot estar orientat per una empresa privada i no pot tenir-hi cap paper en la forma del contracte.

Els socialistes, juntament amb d’altres grups d’esquerres al plenari, han demanat en d'altres ocasions que aquest servei tingui gestió directe amb una empresa pública, es reservi el contracte per al tercer sector a empreses d’inserció o encomana de servei a empresa pública.

El PSC de Girona diu no trobar cap explicació convincent per entendre el canvi d’opinió d’ERC, que a juny del 2018 es va mostrar convençuda de canviar el model de gestió.