El col·lectiu magrebí de Salt fa una crida a la serenitat i demana que no els tractin 'com a delinqüents'

Critiquen que la policia els atura i els identifiquen constantment al carrer

'No és que no vulguin que hi hagi policia, el que fa sentir malament als ciutadans catalans d'origen marroquí és la insistència amb la que els identifiquen', ha explicat el parlamentari d'origen marroquí, Mohammed Chaib. Chaib també ha participat en l'assemblea d'aquest dissabte que ha servit per relaxar els ànims i establir unes bases amb les quals començar el diàleg per reconduir la situació.

Tot i que a la sortida de la reunió han llançat aquest missatge d'unitat i serenitat, també han reconegut que al principi hi ha hagut certes 'diferències'. Han estat amb el grup dels més joves que són els que diuen que n'estan 'tips' de la situació i tenien la intenció de manifestar-se pels carrers de la vila. A la sortida, com a portaveu del col·lectiu de joves, Boughassal ha assegurat que 'no hi haurà manifestacions' i que dilluns hi haurà una reunió amb l'alcaldessa per 'fer-li saber les nostres preocupacions'. 'No volem que la tensió creixi i que hi hagi una espurna que ho dispari tot', ha afirmat Abderaman Boughassal.

El principal problema que exposa el col·lectiu magrebí és que se senten discriminats a nivell policial. Asseguren que la policia els identifica constantment i critiquen que s'estigui 'fent una amalgama amb immigració i delinqüència'. 'La delinqüència no té nacionalitat', ha afirmat Chaib que assegura que estenen la mà per dialogar amb tothom amb l'esperit de continuar treballant per la convivència. 'És un moment complicat, de tensió, de crisi i d'atur, però no hem de sortir del camí i que Salt torni a la tranquil·litat', ha afirmat el parlamentari.

Mohammed Chaib també ha reclamat més recursos per als ajuntaments que, com Salt, tenen un alt percentatge d'immigració. 'Si no tenen suport el futur serà complicat', assegura Chaib que reclama més fons per tirar endavant mesures socials, d'incorporació al treball i activitats culturals i esportives. 'El que hem de demanar a tothom és serenitat, tranquil·litat i calma', ha conclòs Chaib. A la reunió hi han participat els dos col·lectius de magrebins de Salt, Al Halil i Magrebins per la Pau.

Multreincidents

Cinc dels vuit multireincidents que els Mossos d'Esquadra tenen localitzats a les comarques gironines han delinquit sovint a Salt. Entre aquests, n'hi ha un que acumula fins a 65 detencions, un altre també té 45 antecedents policials i la resta en tenen dotze, vuit i set. Els antecedents són sobretot per delictes contra el patrimoni, furts i robatoris amb violència i intimidació.

En aquest sentit, els col·lectius magrebins critiquen que es posi al mateix sac tota la població immigrant perquè n'hi ha algun que delinqueix. 'Que persegueixin al que saben que és un delinqüent, als que treballen que els deixin tranquils', ha afirmat Abderaman Boughassal que exposa que és 'injust' que 'per culpa d'un grup de persones s'ataqui a tothom'.

'No podem soportar més que ens registrin tant sovint davant de tothom', ha exposat Boughassal. 'Que hi hagi un canvi en la llei i que als multireincidents els enviïn al seu país d'origen', ha afirmat el jove.

Justícia i Interior

Les associacions de veïns i la federació de comerciants de Salt ha decidit fer un manifest que faran arribar a Justícia i Interior. Esperen que el text el signin tots els grups polítics i que pugui ser una reivindicació conjunta. A Justícia demanen que 'apliquin la llei' i facin ingressar els multireincidents en presó. A Interior reclamen més efectius policials per la vila.

'Volem diàleg i consens, estenem la mà a tothom', afirmen els veïns i els comerciants que també fan una crida a la calma perquè la tensió acabi.
  • Mohammed Chaib, parlamentari d'origen marroquí, fa una crida a la calma i a la serenitat
  • Boughassal afirma que han decidit no fer cap manifestació.