El PP de Girona presentarà diverses al·legacions a les noves ordenances de civisme

Concepció Veray ha explicat que tenen "dubtes" sobre el capítol de sancions de la normativa de civilitat

La portaveu del PP Català ha fet aquestes valoracions després de la reunió del grup municipal que s'ha fet aquest dissabte a la capital gironina. Veray ha reiterat que mantindran una "actitud responsable i col·laboraran amb l'equip de govern", tot i això, els populars gironins han destacat que haurien "preferit" que CiU dialogués i mostrés "voluntat d'arribar a acords i consensos amb els grups de l'oposició", ha assenyalat Veray. A més, la portaveu ha afegit que el nou govern de Carles Puigdemont va començar la legislatura amb una actitud de diàleg molt bona però al llarg d'aquest any ha "anat tancant-se en si mateix i ha començat a tenir tics d'individualisme preocupants", ha sentenciat.

"Crec que faria bé, el senyor Puigdemont, de no oblidar en cap moment que governa en minoria", ha explicat Veray. La portaveu ha destacat que, de manera global, el seu partit veu bé i "raonable" les dues ordenances municipals de civisme. No obstant això, després d'analitzar-les en detall, el partit polític ha detectat que "falten algunes coses perquè les normatives siguin eficients i eficaces" per a la ciutat i els seus veïns.

L'ordenança de civilitat és "molt densa"

Pel que fa a l'ordenança de civilitat, Veray ha explicat que és "molt densa, regula moltes coses" i l'ha qualificat de "millorable". A més, ha afegit que faran un repàs concret d'aquesta normativa durant el ple del proper dilluns. "Veiem que recull aspectes importants com la prohibició de la prostitució al carrer, el nudisme, el botellón o el top manta", ha afegit.

D'altra banda, Veray ha reconegut que hi ha articles "estranys" com la prohibició de fumar al carrer dels menors dels 16 anys. Pel que fa a altres temes que ja estaven regulats en l'ordenança del 1996 de civisme però que en aquesta s'insisteix com, per exemple, el tema del grafits o de que els ciutadans facin les seves necessitats fisiològiques al carrer, així com les actituds vandàliques, la portaveu popular ha explicat que "no n'hi ha prou en que fem una nova ordenança sinó que el que cal és que l'aplicació d'aquesta després sigui eficient i eficaç". En aquest sentit ha recordat que "l'any 2010 a l'Ajuntament de Girona li va costar més de 340.000¤ l'arranjament dels danys ocasionats pels actes vandàlics a la ciutat i això s'ha d'acabar perquè no ens podem permetre aquest tipus de despeses i menys en moments de greus dificultats com els actuals".

"Dubtes" pel que fa al capítol de sancions

Finalment Veray s'ha referit al capítol de sancions d'aquesta ordenança i ha explicat que "en aquest capítol tenim grans dubtes sobre la classificació que se'ns presenta donat que hem detectat algunes disfuncions" i seguidament ha afegit que "a més, creiem que seria bo que l'ordenança, en matèria de sancions, regulés cas per cas quina és la sanció econòmica corresponent per tal d'evitar casos de discrecionalitat que podrien donar-se si només regulem un varem econòmic en funció de la classificació de la sanció en lleu, greu o molt greu".

En relació a l'ordenança reguladora de les condicions d'instal·lació, funcionament i intervenció de determinats establiments públics dedicats a la restauració, espectacles, activitats recreatives i terrasses, la portaveu popular ha destacat que era "necessària" però hauria estat millor presentar-la quan s'hagués realitzat l'informe acústic de la ciutat. "Un tema tan sensible com és el dels horaris de les terrasses podria ser regulat degudament ja que ara, tal i com s'ha fet, seguirem igual fins que tinguem l'estudi de sorolls", ha afegit.

La portaveu ha volgut destacar, però, d'aquesta ordenança que "hi ha temes importants com la neteja de la via pública de les sortides dels locals així com el fet de que des dels propis locals es proporcionin gots de plàstic per tal que quant es surt al carrer es segueixi consumint alcohol, que amb aquesta ordenança queden finalment regulades, cosa que cal posar de relleu".

El PP de Girona valora positivament que aquesta sigui una ordenança que "en la seva gran majoria estigui pactada amb el sector" però lamenta que "no s'hagi parlat amb els grups de l'oposició també abans de presentar-la". I, en aquest sentit, ha explicat que "hi ha alguns temes que ens generen dubtes com, per exemple, tot el que té a veure amb el mobiliari que es podrà posar a les terrasses de la ciutat ja que no entenem perquè s'arriben a prohibir alguns colors o, en relació al tipus d'estufes que es podran col·locar, ja que hi ha certes prohibicions que no entenem a què responen".