La restauració del fòrum romà d'Empúries permet conèixer com era el centre neuràlgic de la ciutat antiga

Les obres han permès excavar la totalitat del recinte que consta de 10.000 metres quadrats

Fins ara, aquest gran espai que ocupava, en l'època romana, el centre cívic per excel·lència de la ciutat, havia estat només objecte de petites intervencions que no permetien mostrar als visitants el què havia estat el fòrum. Ara, després d'anys d'excavacions i d'un projecte d'estudi acurat, l'equip d'arqueòlegs del jaciment d'Empúries han completat un projecte per museïtzar la zona i rescatar, en la mesura del possible, aquells elements que encara resten.

Per una banda, s'ha retirat la gespa que des dels anys 70 cobria la gran plaça descoberta que hi ha al centre. 'Creiem que una plaça enjardinada no era fidel al què havia estat aquest espai que, en l'època romana, havia estat cobert de llosa', ha explicat un dels arquitectes, Pere Castanyer. La ciutat romana d'Empúries havia arribat a acollir fins a 4.000 habitants i la seva època d'esplendor, quan va ser amb el canvi d'era sota el regnat de l'emperador August.

Ara, els visitants que pugen fins el fòrum poden apreciar una reconstrucció –també dels anys 70- del pòrtic original que hi havia a l'extrem sud de la plaça. A la part nord s'ha aixecat la base del que va ser el temple, l'edifici religiós del fòrum on, posteriorment, també es van fer petites templets al voltant. Segons ha resseguit l'arquitecte Castanyer, a la banda est hi havia els edificis administratius com eren la basílica (on s'administrava la justícia) i la cúria a l'angle sud-est, que seria l'equivalent als ajuntament actuals. Completa el fòrum les restes del pòrtic perimetral que envoltava la plaça i que, en el passar darrere el temple, tenia un segon pòrtic en un pis superior. També s'han recuperat les parets de les petites botigues (tabernae) que hi havia entorn la plaça, que també concentrava l'activitat econòmica de la ciutat.

'Hem volgut conservar les cotes originals de cada edifici després de les excavacions per tal que els visitants s'adonin realment de com era la ciutat', ha indicat Castanyer que ha afegit que, prèviament a les excavacions, els visitants passaven d'un edifici a l'altre sense adonar-se'n perquè tot estava al mateix nivell.

Explicar millor com era el fòrum

Precisament la funció explicativa del nou espai és un dels elements que ha ressaltat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, durant la inauguració de la restauració. 'La interpretació prèvia que s'ha fet de l'espai i la reinterpretació ens ajuda a saber realment com era l'espai', ha indicat el conseller que ha destacat que ara és 'més intel·ligible' i que, això, pot atraure més visitants. El d'Empúries és l'únic fòrum de Catalunya excavat i conservat en la seva totalitat. Tresserras ha destacat que la Costa Brava, amb elements patrimonials de la talla del jaciment d'Empúries, 'és l'espai d'alta densitat turística del món amb la millor oferta cultural'.

Per la seva banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha destacat que la cultura és un 'element de dinamisme econòmic' i ha assenyalat que la millora del jaciment d'Empúries pot aportar encara més visitants a l'espai, que anualment en rep 225.000.

El projecte de restauració del fòrum ha costat 867.000 euros, dels quals l'Estat, a través de l'1% cultural, n'ha assumit el 75% i el 25% restant ha estat aportació de la Generalitat.

Primer pedra del centre de visitants

Rangel i Tresserras també han posat la primera pedra del futur centre de visitants del jaciment, situat prop de l'aparcament. Aquest nou edifici, que té un pressupost d'1,8 MEUR està previst que estigui acabat durant el 2012 i ha de servir per ordenar l'accés al jaciment, facilitar tota la informació històrica i arqueològica per a la visita i ubicar serveis necessaris per als visitants, com ara la botiga, els lavabos i una cafeteria.

L'edifici tindrà 860 metres quadrats i tindrà una part excavada i adossada al pendent del terreny perquè sigui menys voluminós. Per evitar l'impacte visual de l'edifici, s'ha previst una coberta tapada amb gespa i vegetació a l'entorn que taparà la construcció.