Torna l'Inund'ART a Girona, aquesta vegada sota la calor d'estiu

120 artistes inundaran la ciutat aquest cap de setmana amb les seves propostes

Inund'ART, la mostra multidisciplinària que des de fa set anys fa sortir l'art al carrer, es trasllada aquest 2012, per primer cop, a ple estiu. El proper cap de setmana, entre els dies 6 i 8, les places, ponts i carrers de Girona acolliran una seixantena d'intervencions per a tots els públics, que portaran fins a 120 artistes a la ciutat.

El cartell que s'ha escollit com a imatge d'aquesta setena edició ja recull l'esperit d'aquesta iniciativa. Sobre un mar de bombolles, s'hi veu una figura fantàstica: un cavallet de mar que té un ham de pesca com a cap. Segons destaca l'organització, la imatge és "una metàfora de la mostra, perquè inund'ART pesca projectes d'artistes emergents i els dóna suport i visibilitat durant els tres dies que dura el festival".

Concerts, teatre, dansa, clowns, cercaviles, exposicions i cursos. Tot hi té cabuda en aquesta particular iniciativa cultural que té una filosofia clara. Per una banda, omplir la ciutat d'intervencions plàstiques, visuals, musicals i escèniques. I per l'altra, afavorir l'intercanvi d'experiències amb un diàleg constant amb el públic.

La bona salut d'inund'ART es demostra amb l'èxit de candidatures que es presenten. Aquest any, han estat 500 artistes, dels quals 120 acabaran protagonitzant la inundació artística d'aquest cap de setmana amb les seves propostes.

Tot i que la majoria dels artistes són gironins (40%) i d'arreu de Catalunya (30%), l'èxit del festival travessa fronteres. Així, a més dels qui vénen de diferents parts de l'estat espanyol (15%), també n'hi ha d'altres que arribaran a Girona des d'arreu d'Europa (15%).

Amb l'objectiu d'estendre-les al públic, totes les intervencions són gratuïtes excepte dues (la festa d'inauguració i la nit d'arts escèniques, que tenen com a preu simbòlic 3 euros). L'organització confia que inund'ART 2012 compleixi les expectatives, i s'arribin a assolir les 15.000 persones de públic.

Farcida de propostes

La programació d'aquest inund'ART 2012 arriba farcida de propostes, que es podran veure arreu de la ciutat. Com a escenaris, La Casa de Cultura, la Rambla, la plaça de l'Hospital, els ponts (de Ferro, de Pedra, de les Peixateries Velles), les Voltes d'en Rosés, la plaça Catalunya i el Centre Cultural La Mercè.

Tot i que com a preludi dijous se celebra una 'master class' de noves tendències del llenguatge , la traca d'inici de l'inund'ART 2012 no s'encendrà fins divendres a les cinc de la tarda. Serà aleshores quan s'obri l'espai expositiu de la Casa de Cultura (amb quinze instal·lacions i audiovisuals) i la 'macrosala d'exposicions' del carrer.

Aquesta darrera ocuparà literalment bona part del barri Vell, amb vint-i-quatre muntatges més i el particular guiatge del grup de percussió Xirois. També a la tarda, s'estrenaran les primeres 'performances' al carrer, amb propostes multidisciplinàries i de dansa.

A la nit es donarà protagonisme també a la música, a la ja tradicional festa d'inauguració al pati de la Casa de Cultura amb les actuacions del sextet barceloní Tazzuff, que presentaran temes de folk fusió, i els Larumbé, que inundaran l'espai de rumba-rock. La festa nocturna també inclourà 'performances' i espectacles de dansa i teatre.

Dissabte a la tarda, i també diumenge, continuaran oberts tots els espais expositius i els visitants els podran recórrer a ritme de percussió. La programació es completarà amb instal·lacions al carrer, espectacles de clown i acrobàcia aèria, i concerts de new folk i folk pop català.

A la nit, el Centre Cultural de la Mercè acollirà la nit d'Arts escèniques, que inclou actuacions de dansa i teatre a càrrec de Múcab Dansa, Sarita La Ditera i Teatro Entre Escombros. L'intercanvi i exhibició d'experiències artístiques s'allargarà fins diumenge al vespre, quan Tona Gafarot amb el seu pop folk acústic i les notes de pop rock dels Acousters amenitzaran a la Rambla la festa del final de la mostra inund'ART.