El temporal Gloria i el coronavirus generen pèrdues de 2,4 MEUR al GEiEG

El club esportiu ha reobert les piscines del complex de Sant Ponç

Quatre mesos després i havent superat els estralls del temporal Gloria i el tancament obligat pel coronavirus. El Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG) ha reobert les piscines del complex de Sant Ponç, la de 50 metres i la de 25, amb el pas a la fase 2.

Per nedar, però, cal reservar hora, cada soci pot estar com a màxim 50 minuts dins l'aigua i s'han habilitat carrils específics amb dues persones a cadascun El president del GEiEG, Francesc Cayuela, admet que passen per una situació econòmica "complicada".

Perquè als danys del temporal, que sumen 1,9 MEUR, s'hi afegeix ara el mig milió d'euros en pèrdues pel tancament arran de la covid-19. L'entitat gironina ha hagut d'aplicar un ERTO i calcula que ha perdut un 10% dels socis.

Després de reobrir les pistes de tenis i pàdel en fase 1, el GEiEG ha pogut tornar a posar en servei el que, en paraules del seu president, són "el moll de l'os" i "la joia de la corona" de l'entitat: les piscines del complex de Sant Ponç. L'entrada de la regió sanitària en fase 2 ha permès tornar a acollir nedadors a les instal·lacions. Això sí, amb les mesures de seguretat obligades pel coronavirus.

Per poder accedir a les piscines, tant a la de 50 metres com a la de 25, cal reservar hora a través de la web. Cada soci, com a màxim, disposa de 50 minuts per fer braçades. Cal arribar un quart d'hora abans, rentar-se les mans amb hidrogel i passar un control de temperatura.

Només es pot fer ús d'un vestidor (que és diferent a l'entrada i a la sortida) i tan sols per canviar-se, perquè les dutxes estan tancades. Les pertinences (bosses, xancletes...) s'han de deixar a peu de piscina i cal sortir de l'aigua deu minuts abans que s'acabi l'hora que s'ha reservat (per permetre el canvi).

A la piscina de 50 metres, a cadascun dels deu carrils hi pot haver com a màxim dues persones, i tan sols s'hi pot fer natació. A la piscina de 25 metres, s'han habilitat quatre dels sis carrils per nedar (també, amb un màxim de dos usuaris). Els altres dos es reserven per al bany lliure i d'oci, amb un màxim de quinze persones.

A més de reobrir les piscines, amb aquesta nova fase de la desescalada, el GEiEG ha ampliat l'horari d'obertura del complex de Sant Ponç (entre setmana fins a les deu de la nit, i els caps de setmana fins a les dues de la tarda). També es recupera l'espai de salut corporal, estètica, bellesa i dietètica; això sí, amb cita prèvia.

Tant a Sant Ponç com al complex de Palau –on també es pot fer atletisme- els socis ara també poden fer servir les pistes de tennis i pàdel per jugar-hi en la modalitat de dobles.

La situació econòmica, "complicada"

Ara feia quatre mesos que les piscines del GEiEG estaven tancades. Perquè al confinament obligat pel coronavirus, s'hi sumen també els estralls del Gloria (que van inundar part de Sant Ponç i van deixar inservible la maquinària i els motors de la instal·lació).

El president del GEiEG admet que han patit "un gran impacte econòmic" i que la situació és "complicada". Els danys del Gloria s'estimen en 1,9 MEUR i el club encara està pendent de rebre la valoració del consorci d'assegurances. Tan sols els han fet algun avançament urgent, uns diners que han servit per arreglar la part elèctrica. "Però no sabem encara quina és la valoració global ni quan ens pagaran", explica Cayuela.

Ara, als estralls del temporal s'hi afegeixen a més les pèrdues i les baixes de socis que el club ha patit arran del confinament per la covid-19. "Comptant els cursets que s'han deixar de fer, les quotes per serveis que no s'han cobrat, els campionats i les activitats que venien a fer col·lectius externs, l'afectació puja a 500.000 euros", concreta el president del GEiEG.

A més, amb el tancament obligat pel coronavirus, l'entitat gironina ha hagut de fer un ERTO, que afecta gairebé la totalitat dels 190 treballadors (entre personal fixe, entrenadors i monitors). Durant aquests mesos tan sols s'ha mantingut una "estructura mínima", d'una quinzena d'empleats, per fer manteniments i planificar la temporada de casals i campus, entre d'altres.

I en paral·lel, a tot plegat s'hi sumen també les baixes de socis. Abans del Gloria, l'entitat pràcticament arribava als 13.000. Ara, el president calcula que durant aquests quatre mesos, se n'han perdut el 10%.

Per remuntar la situació, Francesc Cayuela apel·la als socis i també a les administracions. "Sabem que són temps complicats, però el GEiEG és propietat de tots els gironins, i la solidaritat és el que ens ha de permetre mantenir un club que no té ànim de lucre i amb utilitat pública", subratlla el president.

I els socis responen. De fet, al llarg del matí, l'anar i venir de nedadors que volien fer natació a la piscina de 50 metres és continu. Una d'elles és l'Aurèlia Teixidor. Ja va venir ahir a nedar –el dia en què es van reobrir les piscines- i avui hi ha tornat. "En tenia moltíssimes ganes, perquè essent nedadora ho trobava molt a faltar: portava des de finals de gener sense poder venir, primer pel Gloria i després pel coronavirus, i tornar-me a posar dins l'aigua ha estat un plaer", conclou.