L'Orquestra Simfònica del Vallès dóna el tret de sortida del 50è Porta Ferrada

250 nens i joves d'escoles de música i 'La Suite Empordanesa' de Juli Garreta, protagonistes del concert

La Simfònica en l'any en què celebra els seus 25 anys i el Festival de la Porta Ferrada en l'any del 50è aniversari han iniciat una col·laboració estreta que ha convertit l'orquestra en una mena de 'resident' del festival. L'OSV repetirà la seva participació el proper 24 d'agost al Monestir, amb el Rèquiem de Fauré, dirigit pel director titular, Ruben Gimeno, i amb la participació del Cor Madrigal i els solistes, Maria Chapman i Marc Canturri.

Aquesta nit, el mestre Antoni Ros Marbà ha dirigit el concert inaugural que ha interpretat 'La Suite Empordanesa' de Juli Garreta. L'actuació ha comptat amb la participació de 250 nens i joves procedents de la Coral Geriona de l'Escola Municipal de Música de Girona, el Cor de Noies del Conservatori de Vic, la Coral Els Virolets de l'Escola de Música Rita Ferrer de Palafrugell i les Corals de l'Escola Municipal de Música de Sant Feliu de Guíxols en la part coral.

Com a curiositat, una de les joves que ha cantat a la inauguració és Marta Montpeyó, la vigatana que ha tret la nota més alta de la selectivitat a comarques centrals. Montpeyó compagina des de ben petita els estudis convencionals amb la formació musical. Aquest any ha fet el cinquè curs de grau professional de música. Toca la flauta travessera i canta al cor de noies del Conservatori de Vic.

Aniversari, primera part

El festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) presumeix de ser el més antic de Catalunya i, per això, ha decidit celebrar les 50 edicions -la primera va ser el 1958 però algun any no hi va haver festival- a cavall entre aquest 2012 i l'any que ve (serà l'edició 50+1).

A més, aquest any el festival arrenca coincidint amb la inauguració de l'espai Thyssen, unes sales del Palau de l'Abat que s'han condicionat per acollir la primera exposició procedent de la col·lecció de la baronessa Carmen Thyssen. L'ajuntament i la baronessa han acordat fer exposicions temporals fins que les administracions tornin a tenir pressupost i es pugui construir el futur museu a la fàbrica surera de Can Serra.

El cost del Festival, que és públic i promogut per l'ajuntament, és d'1,4 MEUR, aportats en un 25% per patrocinadors i empreses, 35% procedents de la venda d'entrades i un 40% de fons públic (Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Diputació de Girona, Ministeri de Cultura i Generalitat). Per a aquest any i malgrat els intents de les institucions de la demarcació, no han aconseguit que el Ministeri de Cultura designi el festival com esdeveniment d'excepcional, fet que suposaria que els patrocinadors tinguessin avantatges en forma de desgravacions fiscals.