SI demanarà al Parlament que es torni a investigar les irregularitats a Caixa Girona

Toni Strubell treu xifres del deute dels partits amb les caixes per demostrar que estan "lligades" amb les entitats

SI reclama que la comissió d'investigació sobre les caixes catalanes s'ampliï a tot el ventall d'entitats i no només inclogui les intervingudes amb fons públics. Per això, el partit vol aprofitar les dues setmanes que té de coll abans no es fixin les compareixences (es farà el proper 16 de juliol) per reclamar-ho.

En especial, Strubell -com a diputat per Girona- s'ha referit a la necessitat d'incloure dins el paquet de la investigació la desapareguda Caixa Girona. "No podem desaprofitar la gran ocasió que representa aquesta comissió, i veure com l'accent es posa només sobre les caixes intervingudes", ha destacat Strubell.

Per això, el diputat reclamarà al Parlament que s'investiguin "a fons les importants irregularitats" comeses a Caixa Girona. Toni Strubell ressalta que els informes emesos pel Govern abans de la seva desaparició, si bé van concloure que no hi havia delicte, sí que especificaven que les coses no s'havien fet com calia. "I això avui no pot quedar oblidat, perquè els ciutadans de Girona es mereixen explicacions", ha declarat.

Per a Strubell, a més, l'absorció de l'entitat gironina per part de CaixaBank no pot ser cap excusa per desestimar la investigació. "La darrera època de Caixa Girona va estar marcada per la ineficàcia i cal que la comissió d'investigació s'endinsi dins el què era la seva activitat interna, que la va deixar en una situació deficient", ha remarcat el diputat de SI.

Strubell ha anat desgranant, un per un, tots els punts sobre els quals hauria de pivotar la investigació de l'entitat gironina. Entre d'altres, que determinats directius tenien accés "a crèdits multimilionaris de manera irregular" o que alguns tenien descoberts als seus comptes "sense haver donat cap explicació".

Però, sobretot, allà on ha fet incidència el diputat ha estat en la figura del qui va ser el penúltim president de l'entitat, Arcadi Calzada. Aquí, el diputat ha criticat que "vengués obres d'art directament a Caixa Girona amb mètodes censurables" o que, a l'hora de gestionar l'Obra Social, "moltes irregularitats s'amaguessin sota una catifa".

SI admet que, a l'hora de defensar davant el Parlament que s'investigui Caixa Girona, el grup es pot quedar sol. Però Toni Strubell assegura que insistiran perquè aquest cas "formi part de la comissió, perquè és un deure que tenim envers Girona, que s'ha quedat orfe d'explicacions".

Els partits, lligats pel deute

El diputat de Solidaritat ha aprofitat la seva reclamació per treure xifres del deute dels principals partits amb les caixes. Toni Strubell ha dit que, segons el Tribunal de Comptes, a finals del 2010, CiU tenia un deute de 27, 95 milions d'euros (MEUR), el PSC de 13,45 MEUR i el PP, de 2,29 MEUR. El llistat també inclou ICV (amb un deute d'1,58 MEUR) i ERC (amb un deute de 672.660 euros).

Amb això, Strubell ha volgut criticar que els partits estan "lligats" amb les entitats, i ha carregat contra el possible veto a les compareixences. I per a fer-ho, el diputat ha citat explícitament CiU. "Si tu deus 27 MEUR a les caixes, és impossible que tinguis un comportament polític lliure", ha conclòs