'Germans, gairebé bessons' de Maria Mercè Cuartiella, Premi Llibreter 2012

En l'apartat d'àlbum il·lustrat, el jurat distingeix 'El autobús rosa'

En l'àmbit de la Literatura Catalana el jurat del Premi Llibreter 2012 ha guardonat la novel·la 'Germans, gairebé bessons' (Brau), de l'escriptora veïna de Figueres, Maria Mercè Cuartiella, que explica la cursa de dos germans, el Joan i l'Ester, i la dona d'ell, per aconseguir saldar un deute de joc.

Teresa Calabús ha dit que el jurat ha valorat la "capacitat d'atrapar el lector amb una història absorbent i trepidant viscuda per uns personatges reals, quotidians, que s'han conformat a viure el seu destí amb desencís i solitud". Tres personatges que "descriuen un ventall d'emocions humanes absolut i complet: dependència, menyspreu, esperança, obsessió, desig, debilitat, bondat i nostàlgia".

L'autora ha agraït el premi, que valora especialment per la "transparència" amb que s'atorga, i ha reconegut la "gent valenta" que el promou i "s'atreveix a donar-lo a autors desconeguts i editorials petites". Li ha fet il·lusió, a més, que el premi se'n vaig a l'Empordà, "una punta del país que sempre queda una mica allunyada".

Cuartiella ha parlat del tema central del llibre, el de les relacions humanes, que li interessa especialment i que és recurrent en tot el que escriu. "La relació entre germans és una relació que t'obliga al pacte, que no esculls i de la que tothom en té una percepció molt personal", ha afirmat.

L'escriptora situa la història en un temps de només sis dies: "M'interessava treballar el tema de la pressió del temps, perquè a vegades pensem que sota pressió les decisions que prenem seran més encertades perquè són solucions arriscades, però de vegades per fet que estem pressionats no escollim encertadament". Pel que fa a la importància dels diners en la història, l'autor en volia parlar "perquè en aquest món, malgrat ens pesi, els diners defineixen la nostra posició en el món i la relació amb els altres".

Pel que fa a la categoria d'Altres Literatura, el jurat ha distingit la novel·la intimista 'A dalt tot està tranquil' (Raig Verd), de l'autor holandès Gerbrand Bakker. Fe Fernandez, membre del jurat, ha dit que el llibre d'aquest escriptor, jardiner i instructor de patinatge sobre gel, "analitza la necessitat vital del protagonista d'acabar amb el passat per poder viure el present"

La novel·la se situa en l'ambient fred d'una casa on transcorre un monòleg interior sobre el dolor de la pèrdua. L'autor descriu amb un vocabulari "ric i precís" un protagonista i un dolor que afecta de manera tant diferent els membres d'una família que els condiciona les vides per sempre més.

Escrit ja fa deu anys, el llibre narra la història d'un granger que, des de la primera pàgina, situa el seu vell pare al pis de dalt. "Pensa que el pare morirà d'aquí a uns dies o una setmana, però en realitat necessita tot el llibre per morir", ha explicat l'autor. "Tot està a la primera i l'última frase, però enmig passen moltes coses, el llibre és més sobre una atmosfera, que sobre una història, com en tota la meva literatura", ha afegit.

Bakker treballa com a jardiner perquè el "manté actiu físicament, és relaxant i dóna temps per pensar en les històries". Malgrat que no ha escrit res durant els últims dos anys i que mai no escriu a l'estiu, creu que si hagués d'escollir entre una de les seves feines per raons econòmiques, es quedaria amb l'escriptura.

En l'apartat d'àlbum il·lustrat, el jurat s'ha fixat en el llibre 'El autobús rosa' (Barbara Fiore Editora), amb text de l'escriptor Fabrizio Silei i il·lustracions de Maurizio A.C. Quarello Irene Tortós, membre del jurat, ha dit que es tracta d'una "obra major basada en un fet històric de gran transcendència que va commocionar la societat americana i que va tenir una repercussió mundial".

La il·lustració, "de gran força", recrea els EUA de l'època "on només els blans tenien drets i la dignitat dels negres no estava contemplada". "És un llibre per conèixer el llarg camí de la igualtat racial en el món, una qüestió que continua viva i per tant és una recomanable lliçó per a petits, joves i adults".