Denuncien extorsions als directius de Càrnies Vilaró

La querella sosté que els denunciats van demanar 1,5 MEUR a canvi de no revelar pràctiques fraudulentes

Els fets als quals fa referència la querella es remunten al mes de maig del 2010. Aleshores, feia poc que Càrnies Vilaró havia presentat concurs de creditors, situació en la qual encara es troba immersa.

El seu director general, Javier Frade, sosté que els dos imputats van coaccionar-lo i el van intentar extorsionar per treure profit de la delicada situació què vivia l'empresa. D'entrada, la querella recull que la responsable de riscos del Banco Pastor, Dolores E.C., va reclamar-li "1,5 MEUR a canvi de no desvetllar una sèrie de delictes i que, si no satisfeia aquesta quantitat, se'n penediria".

Frade va viure aquesta situació en una reunió a la seu de l'entitat a Barcelona. Segons el director general, la imputada va insistir en què, si no pagava, enviaria al jutjat mercantil suposades pràctiques fraudulentes que havia observat en la gestió del negoci perquè les investigués.

Javier Frade -que va gravar la trobada amb el telèfon mòbil- s'hi va negar en rodó. A partir d'aquí, com assegura el director general de Càrnies Vilaró, va començar "una campanya per desprestigiar-me".

Va ser en aquest punt on va entrar en escena l'advocat de l'entitat bancària, Lluís Maria M.G. Segons sosté el denunciant, tant el lletrat com la directiva van engegar un pla per difamar-lo i pressionar-lo. "Em van dir que, si no cedia, em rebentarien el concurs de creditors", afirma Javier Frade.

A més, segons la versió del director general, els dos imputats també pretenien fer-se amb la propietat de Càrnies Vilaró. "Em van proposar que, a canvi de vendre'ls les accions a preu zero, és a dir regalar-los l'empresa, cessarien totes les accions contra meu", diu Javier Frade.

La querella, admesa a tràmit

La querella, que ja s'ha admès a tràmit, defineix explícitament de "trama" l'acord que -segons Frade- tenien la directiva del Banco Pastor i l'imputat, i assegura que tot plegat va derivar en què el director general de Càrnies Vilaró patís "pressions i ansietat".

Javier Frade assegura que les suposades pràctiques fraudulentes amb què pretenien posar-lo entre l'espasa i la paret eren "totalment falses". De fet, així ho avala una sentència del Jutjat Mercantil de Girona, que ja li ha donat la raó en aquest extrem.

Ara, el cas pot acabar en un judici penal. I és que, segons consta a la interlocutòria d'admissió a tràmit, la magistrada del Jutjat d'Instrucció Número 10 de Barcelona ha imputat extorsions, coaccions, amenaces, calúmnia, estafa i proposició per provocar un delicte a la directiva del Banco Pastor i a l'advocat de l'entitat.

La responsable de riscos del Banco Pastor ja ha declarat als jutjats i ara s'està a l'espera que ho faci l'advocat, també en qualitat d'imputat. Després, la magistrada que porta el cas haurà de decidir si l'afer arriba a judici o bé si s'arxiva la querella. Per part de Càrnies Vilaró, el cas el porta el bufet d'advocats i economistes Frade Gobeo de Girona.

Sortir del concurs, objectiu d'aquesta setmana

Càrnies Vilaró porta ara dos anys immersa en concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). De totes maneres, com explica Javier Frade, la sortida d'aquest túnel es podrà concretar a finals d'aquesta setmana. Per dijous hi ha convocada una junta de creditors i si la majoria d'ells avala la proposta de conveni que l'empresa posarà sobre la taula, es podrà remuntar la situació.

Frade concreta que el conveni no contempla l'establiment de nous crèdits, i confia que rebi l'aval per tirar endavant. En aquests moments, Càrnies Vilaró compta amb una plantilla d'uns 300 treballadors directes. Es distribueixen entre la planta que la firma té a Sils (Selva) i l'escorxador 'Salida 13' de Granollers.

Vilaró processa exclusivament carn de porc i, diàriament, sacrifica entre 1.500 i 1.600 animals. L'any passat, va tancar l'exercici facturant uns 100 MEUR. El director general també concreta que, durant aquest temps que han estat en concurs de creditors, les homologacions no s'han aturat sinó que Càrnies Vilaró ha aconseguit acreditacions per començar a exportar a llocs com Corea, Sud-àfrica o el Japó.