Som Energia invertirà 3,5 MEUR en una planta de biogàs i diversos projectes fotovoltaics

Utilitza un model de finançament innovador basat en les aportacions dels socis i al marge dels bancs

La cooperativa amb seu al Parc Científic gironí ha trobat una oportunitat en projectes d'energies renovables iniciats per diversos promotors que, tot i haver obtingut els permisos pertinents, finalment no han pogut consolidar-los per falta de finançament.

Aquest és el cas de la planta de biogàs de Torregrossa, els tràmits de la qual es van iniciar el 2009 i que ara Som Energia té previst convertir en la primera de propietat ciutadana de l'estat espanyol. La instal·lació té una potència elèctrica de 500 kW i funcionarà amb purins d'una grans de porcs i amb residus agroindustrials. La producció anual prevista és de 3.800 MWh, equivalent al consum elèctric mitjà de 1.100 famílies, i s'estima que l'energia generada pugui escalfar també la mateixa granja. La inversió de la planta és de 2,2 MEUR, i el projecte compta amb una subvenció de l'ICAEN per valor de 200.000 euros. La setmana passada se'n van iniciar les obres i Som Energia compta que comenci a produir entre finals d'aquest any i principis del vinent.

Pel que fa als projectes fotovoltaics, Som Energia té en funcionament, des del març passat, una instal·lació d'aquest tipus de 104 kWp en una nau industrial de Lleida. La producció anual prevista és d'aproximadament 140 MWh, equivalent al consum elèctric mitjà de 40 famílies. En aquest cas la inversió ha estat de 250.000 euros.

També dins dels projectes fotovoltaics, i com a únic dels que Som Energia ha establert a les comarques gironines, es troba la construcció en instal·lacions municipals de Riudarenes de tres teulades solars de 58 kW en total, i que suposen una inversió de 197.000 euros. Les instal·lacions es fan al camp de futbol, en una nau de la brigada municipal i en un centre de gestió de residus de l'Ajuntament. Estan a punt de finalitzar i la cooperativa preveu que comencin a injectar energia a la xarxa entre finals de juliol i principis d'agost.

Així mateix, la cooperativa té previst començar al juliol les obres d'instal·lació de dues cobertes fotovoltaiques sobre equipaments municipals de Manlleu, de 100 kW i 90 kW, amb una inversió d'uns 400.000 euros. Un altre projecte que es començarà a construir al juliol és una coberta fotovoltaica sobre un equipament municipal a Torrefarrera (Segrià) de 100 kW. En aquest cas la inversió és d'uns 220.000 euros.

700.000 euros en 2 mesos

Els responsables de Som Energia consideren que el model de finançament basat en els crèdits bancaris no és viable, de manera que opten per les aportacions dels socis. Treballen amb l'objectiu de cobrir el cent per cent de la demanda d'energia elèctrica dels associats amb projectes que siguin propietat de la cooperativa. En aquest sentit calculen que cada soci hauria d'invertir entre 2.000 i 5.000 euros per poder produir el consum mitjà anual d'una família (3.500 kWh).

La cooperativa estableix dues maneres per invertir-hi destinades als socis. Una d'elles és la participació voluntària al capital social, que ofereix un interès del 3,5% anual -pot ser revisat anualment per decisió de l'assemblea general. L'aportació mínima és de 100 euros i la màxima, de 25.000. Amb aquest mode de finançament la cooperativa ja ha obtingut 700.000 euros en 2 mesos -uns 240 socis han fet una aportació mitjana de 3.000 euros. L'altra forma d'inversió, vigent des d'ahir, és la compra de títols participatius a 10 anys. En aquest cas ofereixen un interès anual del 5%, i les aportacions poden anar dels 1.000 als 100.000 euros.

D'altra banda, els socis no tenen opció per escollir els projectes en què volen invertir els seus diners, sinó que es finança el paquet global de tots ells, ja que alguns són menys "interessants" econòmicament que d'altres però amb més valor afegit, segons expliquen els responsables de la cooperativa.

Objectiu d'arribar a uns 2.500 consumidors a finals del 2012

Som Energia és una cooperativa sense ànim de lucre que compta amb més de 2.800 socis de tot l'Estat -el 70% són de Catalunya- i que té com a objectiu canviar el model energètic actual i assolir-ne un de totalment renovable. La iniciativa va néixer a Girona a finals del 2010 amb uns 300 socis, i actualment n'incorpora uns 200 de nous cada mes. La cooperativa ofereix un servei de comercialització elèctrica i compta amb més de 1.100 consumidors. La seva previsió, però, és arribar a més de 4.000 socis i a uns 2.500 consumidors a finals del 2012. D'altra banda, amb l'entrada en funcionament de la planta fotovoltaica de Lleida, des del març passat també és productora d'energia, a part de comercialitzadora.

Per fer-se soci de la cooperativa cal una aportació única de 100 euros al seu capital social. Un cop fet aquest tràmit el soci té l'opció d'implicar-se en el finançament dels projectes a través de les participacions voluntàries i dels títols participatius.

Pel que fa als comptes de la cooperativa, aquest any encara registrarà pèrdues però preveu assolir l'equilibri pressupostari a finals del 2013, i començar a tenir beneficis a partir d'aleshores.