Acaba l'ampliació de l'autopista AP-7 des de Maçanet fins a la Jonquera

Abertis adjudica la construcció del nou enllaç de Vilademuls i preveu enllestir-lo el setembre del 2013

Després de quatre anys i mig d'obres, Abertis ha enllestit l'ampliació de l'autopista AP-7 a les comarques gironines. Coincidint amb Sant Joan, la concessionària obrirà aquest cap de setmana els nous carrils entre Fornells de la Selva i la Jonquera, que s'estenen al llarg de 58,9 quilòmetres.

Els treballs de la darrera capa d'asfalt -drenant i sonoreductor- al llarg d'aquests trams van començar després de Setmana Santa. Aquesta última part de l'obra va començar més tard del previst, perquè els treballs es van haver de tornar a licitar.

El motiu era que les empreses que inicialment s'havien d'encarregar d'estendre la capa de rodament formaven part de la xarxa de constructores que es repartia el pastís de l'obra pública. Un cop el cas va saltar a la llum pública, i per evitar que hi hagués hagut il·legalitats, Abertis va decidir tornar a treure a concurs l'obra.

Ara, les noves adjudicatàries ja han enllestit la feina. A la pràctica, això suposa acabar tota l'ampliació de l'autopista AP-7 al llarg de la demarcació, des de Maçanet de la Selva fins a la Jonquera. El tram que s'estén entre Maçanet i Fornells, i que fa 18,7 quilòmetres, ja fa temps que va entrar en servei.

Els enllaços, pendents

A partir d'aquest cap de setmana, doncs, els vehicles ja podran circular per l'autopista ampliada a tres carrils (quatre, en el cas de la circumval·lació de Girona). Quedaran pendents, aleshores, les obres dels tres nous enllaços inclosos al projecte: el de Fornells de la Selva, el de Sant Gregori i el de Vilademuls.

En el cas dels dos primers, les obres ja han començat i es preveuen acabar entre gener i març de l'any vinent. L'enllaç de Vilademuls és el que va més endarrerit (sobretot, a conseqüència de l'aturada del desdoblament de l'N-II en aquest punt).

De totes maneres Abertis ja ha salvat el darrer escull perquè aquest enllaç comenci a prendre forma. I és que, a través d'Acesa, la concessionària ja ha adjudicat les obres a la UTE formada per les empreses Scrinser-Romero i Polo-Sacyr. Es preveu que aquests treballs, que començaran les properes setmanes, acabin el setembre del 2013.

A partir d'aleshores, els vehicles podran circular de manera gratuïta entre Fornells de la Selva i Vilademuls, perquè al llarg d'aquest tram l'autopista entroncarà amb l'A-2.

A més d'aquests tres enllaços, també s'està pendent de completar el de Figueres Nord (que està incomplert d'ençà que es va inaugurar l'autopista). La voluntat del Ministeri de Foment és fer l'obra però la ministra, Ana Pastor, ja va advertir que per desencallar-la caldria signar un nou conveni amb la concessionària.

En total, doncs, tota l'obra d'ampliació de l'AP-7 a les comarques gironines haurà durat poc menys de cinc anys i haurà suposat una inversió de 300 MEUR. A grans trets, hauran suposat construir 193,8 quilòmetres lineals de carril, ampliar setze viaductes o aixecar 14 quilòmetres de pantalles sonoreductores.