Geli: 'Un augment excessiu de matrícules no ha d'impedir que un alumne estudiï a la universitat'

La rectora de la UdG critica que l'increment d'hores de docència dels professors "s'hagi fet d'esquenes" a la universitat

La UdG està a l'espera de veure la manera com el Govern concreta la decisió de l'Estat d'augmentar les taxes universitàries, i que els estudiants passin a pagar fins a un 25% del cost real de les matrícules. La rectora, Anna Maria Geli, ha instat la Generalitat a comunicar-los "al més aviat possible" de quina manera s'ha d'aplicar aquest concepte, perquè -com ha admès- "fins a dia d'avui encara no ens ho han dit".

Això sí, Geli insisteix en què aquest augment de matrícules de cap manera s'ha de traduir en què hi hagi estudiants que es vegin forçats a abandonar el sistema. "De cap manera un augment excessiu de matrícules hauria d'impedir estudiar a cap alumne", ha assegurat Geli amb fermesa.

Per a la rectora, el que cal és compensar aquest increment amb una convocatòria adequada de beques. "Això s'ha de fer forçosament, perquè la voluntat i l'esperit de la universitat és estar al costat d'aquells alumnes que volen estudiar-hi", assegura Anna Maria Geli.

La rectora ha precisat que, fins ara, l'increment de taxes que havia previst aplicar la UdG a les matrícules del proper curs era la d'un 1,9%, coincidint amb l'IPC. "Aquest era el sistema que seguíem fins ara, però és cert que el decret del ministre Wert ho canvia tot i suposa un nou punt de partida", ha concretat Geli.

D'esquena a les universitats

En referència a les mesures que l'Estat vol aplicar per estalviar la despesa, Geli també ha criticat la manera com el ministre ha decidit augmentar les hores de docència dels professors universitaris que no facin recerca. Per a Geli, aquesta mesura "s'ha pres d'esquena" a les universitats i les ha "agafades per sorpresa".

"La recerca ara s'ha convertit en un element que mesura la docència que s'haurà de fer, i això s'ha portat a terme de manera imprevista i inesperada", ha lamentat Anna Maria Geli. De moment, les conseqüències de la proposta de Wert ja es comencen a deixar sentir en algunes facultats de la UdG.

D'entrada, incrementar la càrrega lectiva dels professors titulars suposa haver de deixar de contractar-ne d'associats (sobretot, aquells a temps parcial que compaginaven una feina amb la docència). A més, en algunes facultats -com ara Educació i Econòmiques- els seus degans asseguren que la mesura crea "una situació complicada", perquè pot posar en entredit el sistema d'avaluació continuada o les classes en grups reduïts.

En d'altres centres (com ara Infermeria o Dret) els seus degans també expliquen que la decisió perjudica aquells professors que compaginen les classes amb les tesis doctorals. Com que ara se'ls "disparen" les hores de docència, això fa que disposin de menys temps per acabar les investigacions.

Tot i que ara cadascuna de les facultats i centres de la UdG està analitzant de quina manera es traduirà l'aplicació d'aquesta mesura, sí que totes tenen clara una cosa. Que no renunciaran a la qualitat de la docència, encara que això suposi "un sobreesforç" per al professorat, que està disposat a assumir.

D'altra banda, aquesta tarda, envoltada dels degans i directors de centres, la rectora de la UdG ha fet balanç de la tasca feta fins ara. Geli ha assegurat que la planificació de graus i màsters que es va fer va ser "l'encertada", com ho demostra, per exemple, que el número d'alumnes a la universitat no ha parat de créixer. Aquest curs 2011-2012, s'han matriculat 10.828 estudiants en algun dels graus que ofereix la UdG.