L'alcalde de Salt confirma que el presumpte homicida s'ha precipitat des d'un segon pis

Jaume Torramadé explica que agressor i víctima eren parella

"La informació que tinc és que de matinada hi ha hagut un cas de violència de gènere en què un home ha matat la seva parella", explicava Jaume Torramadé aquest diumenge al matí. La parella eren dos hondurenys joves que tenien dos fills, un de 5 mesos i un altre de 5 anys. El primer es trobava al domicili en el moment dels fets, mentre que el segon era a casa l'avia on hi havia passat la nit.

De la mateixa manera, l'alcalde de Salt ha explicat que l'agressor "ha caigut d'un segon pis", però no ha pogut aclarir si es tracta d'una caiguda accidental o bé si ha estat un intent de suïcidi. Els fets han tingut lloc al bloc número 21 del carrer Torres i Bages. El presumpte agressor ha sobreviscut a la caiguda, i els serveis sanitaris l'han traslladat de forma urgent a l'hospital Trueta de Girona. Segons apunta Cadena Ser-Ràdio Girona, un veí ha donat l'avís de que un home havia saltat pel balcó. Al arribar s'han trobat amb la jove hondurenya morta al balcó, degollada i amb múltiples ferides d'arma blanca per tot el cos.

Un col·lectiu "molt tranquil"

Els hondurenys que viuen a les comarques gironines "s'han adaptat a la convivència del país" i no acostumen a ser objecte de notícies. D'aquesta manera la presidenta de l'Associació Hondurenya, Julia Camila Aceituno, ha reiterat que es tracta d'un col·lectiu pacífic que rarament protagonista successos com el d'aquesta matinada.

Juntament amb Aceituno, diversos veïns i curiosos s'han aplegat avui al matí davant del número 21 del carrer Torras i Bages de Salt, després de despertar-se amb la notícia del crim. La versió dels fets que ha arribat a la presidenta del col·lectiu hondureny és que el noi s'ha posat molt gelós en veure que la seva parella parlava amb un altre jove en una festa, i que l'ha advertida dient-li "ja ho veuràs quan arribem a casa". Per la seva banda, un comerciant del carrer Torras i Bages, Hakim, explicava que els fets s'haurien originat en una discoteca, quan el noi hauria vist que la seva parella ballava amb un jove d'origen pakistanès.

Les diverses versions sí coincideixen en el fet que un cop al domicili del carrer Torras i Bages, el jove ha matat la noia i posteriorment s'ha intentat suïcidar tirant-se del balcó des del segon pis on vivien. L'agressor ha estat traslladat a l'Hospital Josep Trueta, i segons dades del migdia de fonts properes al cas, es troba en estat molt greu.

Tot i que els fets s'han produït cap a les sis de la matinada, segons informació policial, avui a mig matí un mosso d'esquadra encara custodiava l'entrada del número 21 del carrer Torras i Bages, i els agents d'investigació entraven contínuament al bloc per a l'escorcoll. També, un llençol amb sang del crim, segons els veïns de la zona, penjava del balcó del pis de la parella.

Possible ordre d'allunyament

Segons ha explicat Aceituno, l'agressor tindria una ordre d'allunyament que no hauria respectat, ja que "ell sempre vivia amb ella". Els Mossos d'Esquadra, però, no han pogut confirmar aquest extrem, ja que el cas es troba sota secret de sumari.

Condemna del Govern

El Govern de la Generalitat, a través de la presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha emès un comunicat en què "condemna i rebutja contundentment" l'homicidi aquesta matinada de diumenge d'una dona a Salt (Gironès), presumptament víctima de violència masclista. De la mateixa manera, al comunicat s'expressa el "sentit condol" de l'Executiu a la família de la víctima. Gatell ha demanat que "les dones que es troben o sospiten que pateixen situacions de violència masclista, i les persones del seu entorn, utilitzin els serveis com la línia de telèfon 900 900 120, oberta permanentment i confidencial, i els serveis de proximitat que hi ha per tot el territori, com els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (Siad)".

En aquest sentit, Gatell ha anunciat que el Govern ha posat en marxa aquesta setmana noves actuacions de divulgació del telèfon 900 900 120 amb l'objectiu de millorar el coneixement que la població té d'aquest servei. També ha demanat la col·laboració de la societat, especialment dels mitjans de comunicació, per a la seva divulgació.

La presidenta de l'ICD ha reiterat que és una prioritat del Govern de la Generalitat continuar posant tots els recursos necessaris per a la coordinació, la prevenció, la detecció, l'atenció i la recuperació de les dones que es troben en una situació de violència masclista i els seus fills i filles.

També ha subratllat la importància que "cadascú, des del seu àmbit d'influència, rebutgi qualsevol mostra de violència masclista i abús contra les dones per poder fer un gran front unitari i avançar en l'eradicació de les causes profundes i estructurals d'aquesta xacra".

El Gabinet d'anàlisi dels casos d'homicidi per violència masclista, que coordina l'ICD, analitzarà els fets de Salt i l'ús que la víctima i el seu entorn van realitzar dels serveis que el Govern i els ens locals posen a disposició de la ciutadania per ajudar les dones en situació de violència masclista.

L'objectiu és avaluar l'eficàcia i el coneixement dels serveis existents, així com millorar els mecanismes de detecció, prevenció i atenció a les dones que travessen situacions de violència masclista.

Crònica de Cadena Ser-Ràdio Girona: