Girona i Salt concentren fins a 100 pisos il·legals on s'exerceix la prostitució

La majoria hi treballen entre dues i quatre dones que tenen una feina de dia i exerceixen la prostitució de nit

El boca a boca entre les prostitutes ha fet que cada vegada més, des que el programa 'Dominó' es va iniciar al 1994, les noies s'adrecin a l'ACAS en busca de material i també d'assessorament. Des de la seu de l'associació, els psicòlegs aprofiten no només per donar gratuïtament a les prostitutes material (preservatius femenins, masculins i lubricants) sinó que també les assessoren sobre com reduir el risc de contraure malalties de transmissió sexual, la sida o com evitar embarassos i també treballen per guanyar-se la seva confiança.

Segons ha explicat una de les psicòlogues de l'ACAS, Carla Casals, les dones que exerceixen la prostitució a pisos de Girona i Salt tenen entre 25 i 35 anys i moltes combinen aquesta feina amb d'altres durant el dia. Per això, agraeixen la confidencialitat que els ofereix l'associació, ja que molta gent desconeix que també es dediquen a la prostitució en el mateix pis on habitualment hi viuen. D'altres, però, van a treballar a pisos exclusivament dedicats a acollir clients.

Casals ha explicat que Salt, tot i ser quatre vegades més petita que Girona, concentra la meitat dels pisos on hi ha prostitució il·legal. La majoria de les dones són d'origen centre o sud-americà i treballen per enviar diners a les seves famílies. La mitjana de dones que treballen a cada pis és de tres a quatre però, segons explica Casals, n'hi ha de molt més grans tot i que és complicat saber-ho perquè 'hi ha molta rotació de noies'.

Quan les noies arriben a la seu de l'ACAS, els psicòlegs els entreguen els preservatius (han de facilitar una adreça i un nom, encara que sigui fictici, per endur-se el material) però aprofiten també aprofiten per interessar-se, per exemple, per la seva salut o les necessitats socials que puguin tenir.

Tramitant targetes sanitàries


Des de fa un any i mig, gràcies a la col·laboració amb el Departament de Salut, l'ACAS pot oferir a les prostitutes que no en tinguin una targeta sanitària exactament amb totes les cobertures que la de qualsevol ciutadà de l'Estat. Ara bé, les prostitutes s'han de comprometre també a estar en contacte amb l'associació. 'Nosaltres els tramitem la targeta si venen sovint a l'ACAS a informar-se, buscar material o participen a tallers', ha explicat Casals.

Aquesta targeta és provisional i només té un any de durada. Vençut aquest període, les noies poden aconseguir que se'ls renovi sempre i quan estiguin en contacte amb l'associació i continuïn fent ús dels seus serveis. A banda d'això, Casals ha explicat que tenen una col·laboració amb l'Hospital Santa Caterina de Salt que els permet ajudar les prostitutes a tenir visites ginecològiques més seguides. 'Les que disposen de targeta sanitària podem aconseguir que enlloc d'esperar-se tres mesos puguin rebre visita entre quinze dies i un mes després que ens ho demanen a nosaltres', ha explicat.

D'aquesta manera, les prostitutes tenen garantit un accés ràpid a la sanitat pública, ja que estan exposades contínuament a situacions de risc. Un altre servei que ofereix l'associació és la prova ràpida de la sida, que moltes prostitutes es fan vàries vegades l'any a la seu de Girona per descartar que hagin contret aquesta malaltia. Durant el 2009, cap prostituta que s'hi va adreçar va donar positiu.

Tallers, ara també als pisos

Una altra de les activitats que organitza l'ACAS són tallers on reuneixen vàries prostitutes per tractar temes d'higiene personal, informació sobre malalties de transmissió sexual o d'altres temes que interessin a les mateixes noies. Aquests tallers ja fa anys que es fan a la seu de l'associació però, darrerament, l'ACAS n'ha organitzat algun dins els mateixos pisos on s'exerceix la prostitució.

'La idea és que els tallers es facin sempre a la seu de l'associació, perquè la coneguin però també està bé veure con treballen elles', ha explicat la psicòloga Casals, que reconeix que aquests tallers als pisos han funcionat molt bé i agraden a les prostitutes.

La carretera, un lloc més complicat


El mateix programa Dominó que s'aplica als pisos on s'exerceix prostitució també es du a terme a la carretera. Aquí però la situació de les prostitutes és més complexa i l'accés als serveis de l'associació no és tan directe i 'lliure'. 'Les noies que treballen a la carretera estan controlades i es nota la pressió que tenen al darrere dels proxenetes', ha explicat el psicòleg Fernando Bersani.

Acostar-se a les noies de la carretera és una tasca complicada, no només pel tema de l'idioma sinó perquè moltes noies no exerceixen l'ofici de manera lliure i tenen por de contactar amb algú fora del seu entorn pròxim. 'El més important no és anar a la carretera i donar a les noies els preservatius sinó remarcar-les que tenen un número de telèfon per trucar quan els passi qualsevol cosa', indica Bersani.

De fet, la demanda de serveis de les noies que treballen a la carretera és molt més escassa que les que ho fan als pisos, segons explica Bersani, i són poques les que arriben a la seu de l'ACAS buscant assessorament o informació. 'És aquí quan ens adonem de la pressió que tenen al darrere', reflexiona.

Bersani explica que des de l'ACAS poden ajudar aquestes noies derivant-les a d'altres serveis, ja siguin sanitaris, serveis socials o ajudar-les a empadronar o dur els fills a l'escola. Per això, quan aquest psicòleg argentí recorre la N-II per entregar preservatius a les prostitutes, els remarca amb gestos -o amb l'idioma que les dues parts coneguin- els telèfons de les quatre seus de l'associació a les comarques gironines, perquè hi truquin davant qualsevol problema. 'El més important és que sàpiguen que, passi el que passi, tenen un telèfon on trucar', assenyala Bersani.