Associacions de veïns de Salt es poscionen contra els centres de culte als baixos dels edificis

Les entitats critiquen que la modificació del pla general sobre espais religiosos convertirà el sector centre en un "gueto"

En l'últim ple de l'Ajuntament de Salt, el consistori va aprovar la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). La modificació permetrà que es puguin instal·lar espais destinats a l'oració al nucli urbà. Fins ara -segons la normativa impulsada per l'anterior equip de govern- només es podien aixecar al polígon industrial.

Segons la nova normativa, els centres de culte que vulguin establir-se a Salt, hauran de reunir una sèrie de condicions. En primer lloc, els espais religiosos s'hauran de situar als baixos d'edificis plurifamiliars amb entrada independent dels veïns. A més, hauran de tenir menys de 120 metres quadrats de superfície, una capacitat màxima de seixanta persones i dos lavabos. Al mateix temps, cal que els espais siguin ignífugs i estiguin insonoritzats. A la pràctica, la norma limita l'obertura de nous centres de culte bàsicament al sector centre i al barri de la Massana.

Davant aquesta modificació, tres entitats de veïns i comerciants de Salt han presentat un recurs al registre de l'ajuntament. Les associacions sostenen que la concentració d'espais religiosos a la zona centre del municipi suposarà crear "un gueto". Les entitats esgrimeixen la vigent llei de culte i expliquen que en el preàmbul de la normativa està escrit que "les autoritats municipals han d'evitar la creació de guetos". Segons les entitats, la concentració d'equipaments en les zones cèntriques va contra la llei i, a més, creuen que provocarà "molèsties a terceres persones".

Les associacions també critiquen que el consistori no s'ha pres la molèstia de preguntar als veïns sobre aquesta modificació. Segons les entitats, la instal·lació d'aquests espais suposarà una "devaluació automàtica" del valor dels immobles i accentuarà "encara més" la degradació del comerç de la zona centre de Salt i el barri de la Massana.

Les associacions dubten que el consistori pugui garantir el compliment estricte de la normativa de centres de culte en matèria de seguretat, salubritat, higiene, aforament i insonorització i per tant demanen que s'aturi la modificació. Segons les associacions, els veïns del nucli de Salt no entenen els motius del consistori per ubicar més centres religiosos i convertir la zona centre "en un parc temàtic".