L'Estat aporta 9,6 MEUR per a la primera fase de remodelació del centre de Salt que afecta 300 habitatges

El projecte està pensat a 12 anys vista i preveu enderrocar 600 habitatges i rehabilitar-ne 1.200 més

La ministra s'ha desplaçat aquest matí a Girona on s'ha celebrat la comissió bilateral Estat-Generalitat en matèria d'habitatge. Acompanyada pel conseller del ram, Francesc Baltasar, ambdós han signat fins a dotze acords amb diferents ajuntaments en matèria de rehabilitació d'edificis i també de construcció d'habitatges protegits per a col·lectius vulnerables.

Entre tots els acords destaca el què s'ha signat amb Salt (Gironès) per a la renovació del sector centre on hi ha una alta densitat de població des que als anys 60, amb el 'desarrollismo', es van aixecar grans blocs de pisos que, actualment, ocupen majoritàriament immigrants. A la zona hi ha evidents deficiències d'espais públics i hi ha pisos amb molt mal estat de conservació. Salt ha passat en deu anys de concentrar un 6% d'immigració en el seu cens municipal al 43% actual.

Les aportacions per aquesta primera fase es completen amb 700.000 euros procedents de la Generalitat i 18 MEUR més que aportarà l'ajuntament i també els particulars afectats per la rehabilitació d'habitatges. En total, aquests 28,3 MEUR han de servir per pagar els costos de la redacció del projecte –que acabarà determinant quins edificis es veuen afectats pel pla-, per a la compra de pisos per reallotjar veïns a qui enderrocaran el bloc, per a la rehabilitació d'habitatges i per a l'enderroc de pisos.

Acords amb vuit municipis

La ministra també ha signat acords amb vuit ajuntaments catalans en diferents àmbits. Destaquen els 5 MEUR que es destinaran a la segona fase de la remodelació de 1.000 habitatges a Barcelona. Els pisos es troben distribuït a Ciutat Vella i els nuclis antics dels barris del Poble Sec, Sants, les Corts, centre històric de Sarrià, Sant Gervasi, el Putxet, Gràcia, Horta, Prosperitat, Sant Andreu i Poble Nou.

Un altre dels convenis signats a estat amb l'Hospitalet de Llobregat (Baix Llobregat) que suposa la preparació de sòl per a la construcció de 309 habitatge amb protecció oficial, dels quals 77 seran de lloguer protegit. El projecte tindrà un cost total de 8,7 MEUR, dels quals el ministeri en subvencionarà el 9,7% amb una aportació de 857.100 euros.

Altres acords permetran la construcció de 103 nous habitatges per als col·lectius més vulnerables a Mollerussa, Barcelona i Cardona. En concret, a Mollerussa es preveuen fer 51 pisos destinats a allotjar majors de 65 anys amb problemes econòmics, a Barcelona l'acord implica construir 30 pisos per a joves menors de 35 anys i 11 a Cardona per a majors de 65 anys.

Amb Vic també hi ha hagut un conveni que fer 29 habitatges per a gent amb dificultats especials per poder tenir un habitatge i 9 més a Gelida. El conseller i la ministra també han signat un acord per aportar 800.000 euros per part de l'Estat i 1,2 per part del Govern pel manteniment de les Oficines locals d'Habitatge.

En total, els 12 convenis suposen una inversió de 25 MEUR a Catalunya, 20 dels quals els aporta l'Estat i la resta la Generalitat. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha destacat que l'aposta per la rehabilitació i la construcció d'habitatge social compleix una doble funció. Per una banda, Baltasar ha dit que es millora la cohesió social i, per altra banda, es fomenta la reactivació del sector de la construcció.

La ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, ha indicat que des del 2005 fins al 2009 l'Estat ha invertit 45 MEUR a Catalunya en matèria d'habitatge i 23 MEUR més a través dels plans de barris al 2009 i 21 més al 2010. 'Això referma el compromís del ministeri amb Catalunya', ha afirmat la ministra que no ha acceptat preguntes durant la roda de premsa.