CUP i RCat demanen que es garanteixi la inversió abans de començar a soterrar el tren

El grup vol impulsar un referèndum ciutadà i creu que Adif ha de lliurar a cost zero l'espai que alliberi l'enderroc del viaducte

Per a la CUP i Reagrupament, abans de començar l'obra del soterrament del tren convencional, s'ha de tenir clar que l'Estat garantirà tota la inversió necessària. Per això, Navarro ha reclamat "màxima unitat ciutadana i política per assegurar que al 2013 els pressupostos generals incloguin una partida amb la totalitat del cost de l'obra".

"Seria injust per a la ciutadania embrancar-nos en una obra d'aquestes característiques si no hi ha garantia pressupostària", ha indicat Jordi Navarro. "Hem de tenir en compte que l'Estat és absolutament incomplidor, i que no ens volem trobar amb una segona N-II, perquè els veïns ja estan fart de suportar la situació que comporta l'obra del TAV", hi ha afegit el portaveu de Reagrupament.

En cas que els propers PGE no garanteixin la totalitat de la inversió, Navarro i Bonaventura demanen que s'aconsegueixi el compromís del Ministeri de Foment perquè, un cop es comenci l'obra, no es deixarà empantanegada per manca de diners. En aquest cas, però, els dos regidors reclamen que, abans no entri cap màquina sobre terreny, es faci un referèndum ciutadà perquè "els veritables afectats" decideixin si cal començar o no el soterrament del convencional.

L'espai del viaducte, a cost zero per a la ciutat

La CUP i Reagrupament també indiquen que, en el cas "hipotètic" que l'obra s'acabés portant a terme, Adif ha de lliurar a cost zero per a la ciutat l'espai que quedaria lliure amb l'enderroc del viaducte. D'altra banda, el grup també creu que l'administrador d'infraestructures ha de respondre per "les ferides que les obres del TAV han deixat als barris", com ara el tancament de comerços.

"Per això, volem que hi hagi responsabilitats i estem disposats a anar al Síndic de Greuges o al Defensor del Poble europeu, si cal", concreta Navarro.

Per últim, tant Navarro com Bonaventura demanen a l'Ajuntament de Girona "màxima transparència" envers la ciutadania. "Hem de tenir en compte que molta gent no sap que, en el millor dels casos, si el soterrament del tren convencional comença quan acabin les obres del TAV, en tindrem per uns quatre anys més", conclou el portaveu de la CUP.

La CUP i Reagrupament també critiquen que, durant tots aquests anys, el tren convencional hagi estat "el gran oblidat" i que s'hagi prioritzat el TAV. Per això, exigeixen que, si no es pot fer l'obra de soterrament, sí que es facin millores a l'actual línia.