Els preus cauen el maig tres dècimes a Girona i fixen l'IPC anual en l'1,9%

La inflació anual és la més baixa que es registra al conjunt de Catalunya

Al conjunt de Catalunya, els preus van caure una dècima al maig respecte el mes anterior i van fer descendir lleugerament l'IPC anual fins el 2,3%. La taxa és una dècima menor a la registrada a l'abril, en què els preus en termes mensuals s'enfilaven 1,4 punts i situaven l'IPC de l'any al 2,4%.

L'índex anual de l'IPC continua sent un dels més baixos que es registren des de finals del 2010 a Catalunya. En termes mensuals els preus no descendien des del gener d'aquest any, quan ho van fer un 0,9%, després de cinc mesos d'augments continuats. En aquell moment, la caiguda dels preus va venir impulsada sobretot per l'època de rebaixes de la temporada d'hivern.

En termes anuals, Catalunya continua registrant una inflació anual que és de les més baixes registrades des del setembre del 2010 (2,1%), després d'haver-se situat per sobre del 3% al llarg de pràcticament tot l'any 2011. Al conjunt de l'Estat, els preus també descendeixen una dècima i situen la taxa d'inflació anual en el 1,9%

Els carburants i aliments, a la baixa

Aquest descens anual de la inflació respon majoritàriament a la variació anual del grup de preus de transport, que ha registrat l'increment més baix des del desembre del 2009. Un comportament derivat de l'abaratiment dels carburants i lubricants, que ha estat aquest mes de maig més pronunciada que fa un any, i que és també una de les principals causes d'aquest lleuger descens mensual dels preus.

Malgrat el descens conjunt del grup de transports però, augmenten significativament els preus d'altres serveis de transports, com el transport públic, a causa de l'encariment dels preus dels bitllets combinats que registren, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'augment més alt des del gener del 2002.

L'altre gran grup que registra una davallada dels preus en termes anuals i també mensuals són els aliments i les begudes no alcohòliques, tenint el major pes a la baixa les llegums i hortalisses fresques, altres productes lactis, el peix fresc i la carn d'au.

Mentre que també l'oci, la cultura i l'hostaleria, per l'abaratiment dels preus dels viatges organitzats, els hotels i d'altres allotjaments després de la temporada de Setmana Santa, expliquen una part de la caiguda mensual dels preus registrada aquest mes de maig en relació a l'abril.

Per contra, registren augments mensuals així com també anuals els preus dels grups de l'habitatge -per l'encariment del gas-, les begudes alcohòliques i el tabac. També el grup del calçat i el vestit, en termes mensuals, encareix els seus preus per la nova temporada primavera-estiu.

Inflació subjacent

Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que registra l'evolució dels preus sense incloure els aliments i els productes energètics més fluctuants, l'IPC anual es manté en l'1,1%, la mateixa taxa que a l'abril, al conjunt de l'Estat. D'aquesta manera es distancia vuit dècimes de l'índex general.

Finalment, l'índex dels preus de consum harmonitzat (IPCA) es va situar el maig en el 1,9% en termes anuals, una dècima menys a la registrada a l'abril.

Per demarcacions

Per demarcacions, els preus descendeixen als quatre territoris a excepció de Lleida, on els preus es mantenen estables. Igual com passa al conjunt de Catalunya, a la demarcació de Barcelona els preus cauen una dècima en relació a l'abril i fixen la inflació anual del mes de maig en el 2,3%, la mateixa taxa del conjunt.

A Lleida, en canvi, els preus es mantenen estables, és a dir, que ni augmenten ni descendeixen respecte a l'abril. Malgrat tot però, l'IPC anual a les terres de ponent es manté dels més alts del conjunt de Catalunya, en el 2,3%.

A les comarques de Girona i Tarragona, els preus descendeixen en tots dos casos tres dècimes al maig respecte l'abril. En el primer cas però, la inflació anual queda fixada en l'1,9%, sent Girona la demarcació que registra l'IPC de l'any més baix del conjunt de Catalunya. Mentre que a Tarragona, el descens dels preus en termes mensuals ha situat l'IPC de l'any en el 2,2%, una dècima per sota a l'índex registrat de mitjana al conjunt del territori.