El gerent de Fibosa defensa la seva innocència en el suposat frau a la UE

Joaquim Sastre argumenta que les ajudes les van cobrar les empreses búlgares que ell tenia com a clients

Les imputacions del gerent i els responsables de l'empresa Fibosa es van fer en el marc de l'operació estatal que investiga un suposat frau en ajudes concedides per la UE. Les subvencions europees es destinaven al foment de projectes d'industrialització i d'implantació d'empreses a Bulgària.

En el marc d'aquest operatiu, que investiga un jutjat de Madrid, agents de la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van irrompre a l'empresa de Riudellots, que es dedica a fabricar maquinària per a l'alimentació. A més de detenir diversos càrrecs directius, els agents van escorcollar la seu i es van endur diversos documents i discos durs.

Tant a Sastre com a la resta dels detinguts, se'ls relaciona amb delictes contra la hisenda de la comunitat europea, blanqueig de diners i falsedat documental. La Guàrdia Civil creu que els responsables de Fibosa van inflar les factures de la maquinària que s'enviava a Bulgària, principalment destinada a la indústria càrnia.

Aquest matí, el gerent de Fibosa, Joaquim Sastre, ha anat a declarar en qualitat d'imputat a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona. Sastre ha arribat a les dependències policials pels voltants de les deu del matí acompanyat del seu advocat, Carles Monguilod, i s'hi ha estat ben bé fins a les tres de la tarda.

El dilluns, la resta de càrrecs directius de l'empresa ja van prestar declaració davant dels agents. Sastre, però, ho ha hagut de fer avui perquè es trobava de viatge fora de Catalunya. Després de cinc hores de declaració, i tant bon punt han sortit de les dependències policials, tant el gerent com el seu advocat s'han refermat en la convicció que des de Fibosa no es va cometre cap irregularitat comptable.

Cobrades des de Bulgària

'Totes les subvencions es van cobrar des de Bulgària, i està més que clar que no n'hi ha cap que repercuteixi a l'empresa gironina', ha afirmat Monguilod. I ha afegit: 'Per tant, qualsevol tipus d'ajudes afectarien les empreses búlgares, i tots els tractes amb Fibosa han estat absolutament transparents, comptablement impecables i coneguts per Hisenda'.

L'advocat ha explicat que la única relació que Fibosa va tenir amb les empreses búlgares és la de ser 'clients puntuals' d'aquestes. Monguilod, que s'ha mostrat caut perquè el cas està sota secret de sumari, ha avançat que demanarà al jutjat central de Madrid que arxivi la causa tant per a Sastre com per a la resta de càrrecs de l'empresa. A més, també sol·licitarà que s'aixequi el secret.

Després d'haver prestat declaració a la comandància de Girona, Joaquim Sastre haurà de passar ara davant del jutge (tot i que no se sap si declararà a Girona o s'haurà de desplaçar fins a Madrid). El seu advocat ja ha ressaltat, però, que la declaració en qualitat d'imputat s'ha fet 'per garantir-li els drets' i que no s'ha imposat cap mesura cautelar a Sastre.

De sorpresa

Per la seva banda, el gerent de Fibosa ha explicat que l'operació policial els va agafar 'de sorpresa' i ha reiterat la seva innocència. 'Les subvencions es relacionen amb maquinària venuda al sector carni de Bulgària; allà algú en va fer mal ús, i el que fa ara la Guàrdia Civil és investigar totes les empreses que van fer subministrament', ha precisat Joaquim Sastre.

El gerent ha ressaltat que Fibosa 'no té res a veure amb tot això' perquè tots els seus comptes són correctes. A més, Sastre també ha desmentit que estiguessin conxorxats amb les empreses de Bulgària per engreixar les factures de la maquinària que s'enviava a aquest país. 'No hi ha cap incidència ni operatiu mal fet i entenc que l'afer no ha d'anar més enllà, perquè nosaltres som mers subministradors i no hem tramitat les subvencions', ha dit Sastre, en referència a la seva empresa.

A més, el gerent ha indicat que les vendes investigades fan referència a operacions fetes entre els anys 2004 i 2006. 'Això són coses que vénen de fa anys, i d'ençà d'aleshores nosaltres hem continuat venent tant allà com en d'altres països amb normalitat, i això no ens ha d'afectar en el bon desenvolupament del dia a dia de la nostra empresa', ha conclòs.

Fibosa, que es dedica a fabricar maquinària per a la indústria agroalimentària, té la seva seu al polígon industrial de Riudellots de la Selva. Els seus productes s'exporten a més de 40 països.