Una trentena de nens del CEIP de Breda no van a classe per les continues agressions d'un alumne

Li han diagnosticat un trastorn de conducta que el converteix en un noi agressiu i desobedient

Els pares dels alumnes del CEIP Montseny de Breda (Selva) no han portat aquest dilluns els seus fills a l'escola com a protesta contra el Departament d'Educació per no trobar solucions a l'agressivitat d'un menor. Aquest alumne té diagnosticat un trastorn de conducta que el converteix en un noi agressiu i desobedient. El nen ha arribat a causar ferides als nens que han requerit tractament mèdic. A més, el seu comportament ha generat por entre la comunitat de l'escola i fins i tot, segons expliquen els pares, algun alumne ha necessitat suport psicològic per superar la por a anar a classe.

El centre ja té actualment en plantilla una vetlladora perquè un nen de P-5 amb mobilitat reduïda necessita atenció personalitzada. Segons expliquen els pares dels alumnes afectats, aquesta vetlladora i una professora a mitja jornada també estan pendents del nen agressiu de quart de primària. Tot i això, els pares critiquen que no és suficient, ja que la vetlladora no pot estar pels dos infants alhora, tot i que s'ampliï la seva jornada laboral.

Arran de la pressió feta pels pares, el Departament d'Educació va proposar ampliar en deu hores setmanals la jornada laboral de la vetlladora (passant de quinze a 25). Segons Educació, això permetria que la vetlladora estigués pendent del nen en qüestió a totes hores, fins i tot en els moments d'entrar i sortir de l'escola.

Tot i això, els pares rebutgen la mesura perquè la veuen insuficient. Com afirma el seu portaveu, Albano Dante, 'només la repercussió mediàtica que ha comportat aquesta acció de protesta ha fet que el Departament proposés augmentar les hores de la vetlladora'. Per als pares, la solució ideal és la de posar un substitut; d'aquesta manera quan la vetlladora estigués de baixa, l'atenció al nen problemàtic quedaria garantida.

A més, els pares també reclamen una solució a llarg termini. Segons sostenen, augmentar la jornada de la vetlladora només seria un pedaç per als quatre mesos que queden de curs, però no de cara al proper any escolar.

El portaveu dels pares, Albano Dante, explica que el Departament d'Educació fa cinc anys que té constància del problema i sempre 's'ha mostrat indiferent', excepte quan s'han fet accions com la d'aquest dilluns. Dante, ha remarcat que 'aquesta acció no va en contra del nen problemàtic, sinó en contra la manca de solucions donades per la conselleria d'Educació'.

Demanen mesures efectives

Dante explica que els pares afectats demanen a Educació mesures efectives per analitzar el cas i trobar solucions. 'Nosaltres no tenim els coneixements necessaris per saber què cal fer, només volem que cessin les agressions', indica el portaveu.

A més, els pares veuen 'inadmissibles' algunes de les respostes que els ha donat Educació. 'Ens han dit que hi ha altres col·legis que estan pitjor, i que si només tenim un nen agressiu al centre podem estar contents', indica Dante.

El grup de pares afectats creu que la solució d'Educació és 'un pedaç', ja que les autoritats educatives 'no tenen cap protocol a seguir i es limiten a anar tapant forats' a mesura que es troben els problemes. Això fa, segons els pares, que el centre no garanteixi la integritat física i psíquica dels alumnes i que atengui com es mereix el nen amb problemes.

Tot i que la direcció del centre no ha volgut fer declaracions, els pares afectats afirmen que el que està passant al CEIP Montseny de Breda no pot ser un cas aïllat, sinó que altres centres es poden trobar amb la mateixa problemàtica. Això, segons els pares, hauria de ser suficient perquè la Generalitat actués globalment.

El portaveu dels pares afectats, Albano Dante, ha declarat que avui és un dia de protesta i que encara no saben si demà la trentena de nens de quart de primària tornaran al col·legi. Segons explica, els nens han acabat admetent aquesta sensació de seguretat i de violència i ho veuen amb total 'normalitat'.

El divendres el director territorial d'Educació a Girona, Andreu Otero, va mantenir una reunió amb els pares afectats. Segons expliquen, però, Otero va mantenir una 'actitud desafiant' i no va aportar solucions efectives, motiu pel qual la protesta s'ha portat a terme.