Condemnada a pagar 3.000 euros l'empresa de Lloret de Mar que distribuïa Oscars sense permís

Hollywood els ha denunciat perquè assegura que la baixa qualitat de les estatuetes ha 'devaluat' l'acadèmia

5.800 euros. Aquesta és la quantitat global que haurà de pagar una empresa de Lloret de Mar (Selva) per haver venut imitacions de les cèlebres estatuetes de cinema. El cas que ara s'ha sentenciat es remunta a l'any 2003, quan l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood es va assabentar que l'empresa Distriferia venia rèpliques del preuat premi a un mòdic preu.

Les estatuetes fins i tot es van arribar a comercialitzar a una pàgina web d'Alemanya. Com que tant el nom –Oscar- com el disseny dels guardons són propietat de l'Acadèmia, aquesta va portar l'empresa davant el Jutjat Mercantil Número 1 de Girona. La sentència va obligar l'empresa lloretenca a deixar de distribuir les imitacions, a destruir les que encara tenia en estoc, i a pagar una indemnització de 2.800 euros per danys patrimonials.

La meca del cinema, però, no va estar satisfeta amb la resolució i va elevar el cas fins a l'Audiència de Girona. Segons sostenia l'Acadèmia, Distriferia havia de pagar-li 34.800 euros pels danys, tant patrimonials com morals, que havia suposat la distribució d'aquests Oscar. La vista per aquest recurs va tenir lloc fa unes dues setmanes, i ara l'Audiència ha emès la sentència del cas.

D'entrada, el tribunal considera que l'empresa de Lloret de Mar va lesionar els drets d'autor. En aquest punt, el text ressalta que, tot i que les figuretes que Distriferia va distribuir no són una reproducció idèntica dels Oscar, 'amb una imitació o fins i tot una modificació de l'obra ja es considera que s'ha lesionat el dret moral de l'autor'.

A l'hora de fixar la indemnització, l'Audiència pren com a referent el número d'estatuetes que es van distribuir (conclou que van ser unes 1.400) i el seu valor econòmic al mercat. En aquest punt, el tribunal ressalta que les imitacions tenien un valor pràcticament 'nul' perquè estaven fetes de plàstic.

Per això, a l'hora de determinar la lesivitat, l'Audiència diu que 'difícilment es pot entendre' que Distriferia hagués produït 'un perjudici moral rellevant' a l'Acadèmia de Hollywood, 'pel fet que es comercialitzin unes estatuetes de plàstic imitant els Oscar, la finalitat de les quals era fer un mer regal de broma o similar'. En aquest sentit, el tribunal indica que el que va fer l'empresa de Lloret va ser 'aprofitar-se de la notorietat' de les estatuetes, però no voler danyar en excés la propietat intel·lectual de Hollywood.

Per això, l'Audiència imposa a Distriferia el pagament d'una indemnització de 3.000 euros per danys morals. La sentència no és ferma i es pot recórrer –mitjançant la interposició d'un recurs de cassació- davant el Tribunal Suprem.

Una estatueta de 6.000 euros

Les estàtues dels Oscars van néixer l'any 1928 i les va dissenyar qui aleshores era el director artístic de la Metro Goldwyn Mayer, Cédric Gibbons. Els originals es fabriquen cada any a Chicago i estan fets amb un aliatge d'or de 24 quirats, plata i coure. Cada Oscar està valorat amb 6.000 euros.

El nom i l'estàtua són propietat intel·lectual de l'Acadèmia que fins i tot l'any 1950 va afegir una clàusula que diu que els artistes guardonats no són propietaris absoluts de l'estatueta sinó que l'Acadèmia té el dret de tempteig per un dòlar. Això vol dir que si l'artista o els seus descendents volguessin cedir o vendre algun Oscar l'Acadèmia tindrà prioritat a canvi de només un dòlar.