Hollywood reclama més de 30.000 euros a una empresa de Lloret de Mar per vendre Oscars sense permís

Una anterior sentència condemna l'empresa a pagar 2.800 euros, però l'Acadèmia ho considera insuficient

L'any 2003 l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood es va assabentar que una empresa amb seu a Lloret de Mar (Selva) es dedicava a distribuir rèpliques del preuat premi a un mòdic preu de quatre euros. Les estatuetes fins i tot es van arribar a comercialitzar a través d'una pàgina web d'Alemanya. Com que tant el nom, Oscar, com el disseny que va fer l'any 1928 Cédric Gibbons –director artístic de la Metro Goldwyn Mayer- són propietat de l'Acadèmia van dur l'empresa Distriferia S. L. davant el jutjat mercantil de Girona.

El responsable de l'entrega anual dels premis més prestigiosos del cinema reclamava els beneficis que l'empresa de Lloret havia guanyat a costa seva i també creia que havia de cobrar una indemnització pels danys morals causats. L'Acadèmia considera que la comercialització d'aquestes rèpliques no autoritzades són una 'lesió al prestigi' dels Oscars perquè són d''ínfima qualitat'.

L'empresa sosté que en total va vendre 1.400 estatuetes i, per això, el jutjat mercantil de Girona la va condemnar a pagar a l'Acadèmia 2.800 euros. Dos euros per estatueta que no van satisfer ni el demandant ni l'acusat. L'empresa considera que no ha de pagar aquesta indemnització i el representants de Hollywood al país creuen que Distriferia S. L. va falsificar la factura perquè en total va vendre 7.200 Oscars i creu que la quantitat que cobrarien és inferior als beneficis que va fer l'empresa de Lloret.

El recurs a la sentència del jutjat mercantil ha arribat aquest dijous a l'Audiència de Girona que haurà de resoldre quantes estatuetes va vendre i si realment aquest fet ha causat un dany moral a l'Acadèmia amb seu a Beverly Hills, Califòrnia. L'Acadèmia creu que ha de cobrar quatre euros per cadascuna de les 7.200 estatuetes que van vendre –un total de 28.800 euros- i 6.000 euros d'indemnització pel dany moral. La defensa de l'empresa demana que quedi sense efecte el pagament de qualsevol tipus de multa o indemnització o, com a molt, que cobrin 1,16 euros de 1.400 Oscars.

Distriferia S. L. es dedica a distribuir objectes de regal –entre els quals hi havia aquests Oscars al catàleg- però no els fabrica. Segons l'empresa de Lloret, les estatuetes les van comprar a una empresa de Badalona que seria la que les fabrica. De fet, els lletrats de l'Acadèmia també tenen una causa interposada contra aquesta empresa.

Una estatueta de 6.000 euros

Les estàtues dels Oscars van néixer l'any 1928 i les va dissenyar el que llavors era el director artístic de la Metro Goldwyn Mayer, Cédric Gibbons. Els originals es fabriquen cada any a Chicago i estan fets amb un aliatge d'or de 24 quirats, plata i coure. Cada Oscar està valorat amb 6.000 euros. El nom i l'estàtua són propietat intel·lectual de l'Acadèmia que fins i tot l'any 1950 va afegir una clàusula que diu que els artistes guardonats no són propietaris absoluts de l'estatueta sinó que l'Acadèmia té el dret de tempteig per un dòlar. Això vol dir que si l'artista o els seus descendents volguessin cedir o vendre algun Oscar l'Acadèmia tindrà prioritat a canvi de només un dòlar.