Les imatges de l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa, a Internet

Durant aquest any, es posarà en marxa una botiga online des d'on els interessats podran adquirir i imprimir les fotografies en alta resolució

L'Ajuntament d'Olot va crear l'any 2000 l'Arxiu d'Imatges per tal que s'encarregués de la gestió i conservació del material que formava part de l'Arxiu Municipal d'Olot i l'Arxiu Històric Comarcal. Des de llavors, el Servei d'Imatges de l'arxiu gestiona prop de 120.000 imatges, repartides entre 50 fons i 8 col·leccions. A dia d'avui, unes 45.000 imatges ja estan digitalitzades però encara queda molta feina per fer.

Aquest 2012 han decidit fer un pas més per facilitar l'accessibilitat de tot aquest fons amb l'ajuda d'un cercador online (www.imatgesgarrotxa.olot.cat), una eina que compta com a motor tecnològic de recerca el Pandora -utilitzat sobretot per la premsa digital-. Independentment de si la imatge seleccionada està digitalitzada o no, els usuaris trobaran informació detallada de cadascuna amb informació com ara l'autoria, la història de com ha arribat fins a l'arxiu comarcal, el moment de l'ingrès, el moment de la captura i la temàtica.

120 anys d'història

De moment, només es poden consultar 500 imatges de l'àlbum 'Olot en el transcurs del temps' de Josep Maria Dou i Camps i el facsímil de l'àlbum 'Record d'excursió' del mateix autor, on hi ha 1.791 fotografies datades entre el 1922 i el 1972. Progressivament, s'incorporaran les d'altres fons, com ara el de Fotografia Gotarde, Esteve Morer Toronell o Família Bassols, per posar-ne alguns exemples.

Les temàtiques són molt diverses. Des de paisatges, retrats, celebracions, festes folklòriques o fotografies d'autors, entre d'altres, i amb la ciutat d'Olot i els seus voltants com a denominador comú. "Es poden resseguir uns 120 anys d'història contemplant aquestes imatges", assenyala l'arxivera municipal, Anna Bonfill.

Una botiga online

Els interessats podran descarregar-se les imatges a baixa resolució i amb una marca d'aigua i si ho prefereixen, poden demanar-la amb una qualitat més bona donant-se d'alta. La imatge apareixerà amb una millor resolució i acompanyada amb la informació descriptiva. La previsió és que al llarg d'aquest any, també s'incorpori una botiga online des d'on es puguin adquirir les imatges en el cas d'aquells que vulguin reprodurir-la en alta resolució. Els preus estan marcats per les ordenances fiscals de l'Ajuntament (a partir d'uns 25 euros) i, en cas que sigui un volum important, es podran establir convenis.

Per altra banda, també tenen previst incorporar un sistema que permeti als usuaris facilitar informació de possibles errades o de noves descripcions del material consultat. La majoria dels usuaris que accedeixen al seu fons són estudiants -des d'universitaris a estudiants d'ESO- o investigadors.

L'Arxiu Comarcal de la Garrotxa va inaugurar unes noves instal·lacions el març passat a tocar de la plaça de braus, des d'on es pot preservar tot el material dipositat en les condicions òptimes i oferir un servei d'atenció als usuaris.