Alliberen un centenar d'anguiles per reforçar l'espècie a l'Estany de Banyoles

Els exemplars retornen al seu hàbitat natural després de ser capturades al riu Ter cinc anys enrere

Es tracta de l'anguila platejada ('Anguilla anguilla'), una espècie que la Unió Europea va declarar com a protegida ara fa cinc anys i que des de llavors s'han dut a terme iniciatives per assegurar la seva viabilitat. L'alliberament d'aquest dimecres s'emmarca en aquest context de recuperació. "L'hem d'ajudar", explica el coordinador tècnic del projecte Estany, Miquel Campos, que afegeix que ara era el moment idoni després que es reduïssin de forma dràstica els peixos exòtics de l'Estany - 52.500 exemplars en els dos últims anys-.

Al llarg d'aquest 2012, s'han fet tres alliberaments més d'anguiles a les conques del Ter, Fluvià i la Muga. L'Estany de Banyoles, inclosa a la conca del Ter, s'ha escollit també com a un dels indrets adequats a la demarcació per la qualitat de l'aigua i per la falta de depredadors exòtics, sobretot peixos carnívors.

Una espècie nocturna i sense estrès

L'anguila és una espècie nocturna que menja de nit i que en tot moment busca la tranquil·litat. Els nedadors aprensius han de saber que aquest animal no entorpirà la seva activitat ja que en veure'ls, s'amagarà a les profunditats a la recerca de calma. "No té ni dents i s'alimenta de cucs i bitxos invertebrats; deixarà el fons de l'estany perfecte", explica Francesc Jesús Gómez, que és tècnic de la direcció general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat.

Aquests exemplars tenen entre 3 i 5 anys i provenen de les angules que es van capturar fa uns anys a les comarques gironines, principalment al riu Ter, per després traslladar-les a l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita on han crescut en captivitat. Aquest animal pot arribar a viure entre 15 i 18 anys. Ara hauran d'aprendre a buscar per sí soles l'aliment però, segons explica Gómez, tenen greix suficient al cos com per sobreviure durant el temps d'adaptació.

A finals d'abril, també es van alliberar exemplars de barbs de muntanya i bagres, dos peixos autòctons que s'estan repoblant amb el Projecte Estany, a través del Consorci de l'Estany. A banda d'estar en perill d'extinció, aquests dos peixos són portadors de les larves de les nàiades, uns musclos d'aigua dolça també autòctons i en risc de desaparèixer.