Els núvols donen un minut de treva al trànsit de Venus

Una trentena d'aficionats a l'astronomia s'apleguen a Platja d'Aro per contemplar un fenomen que no es repetirà fins el 2117

A les cinc del matí els primers membres de l'Associació d'Astrònoms de Girona han arribat a platja gran de Platja d'Aro -a tocar del club nàutic- per començar a muntar els primers equips: telescopis, càmeres amb grans objectius i ordinadors. Les previsions meteorològiques ja apuntaven que la sortida del sol podia estar acompanyada de núvols però els aficionats a l'astronomia són persistents i, poc a poc, han anat arribant a la platja.

A les sis del matí, una trentena de persones ja omplien aquest tram de la platja disposats a veure Venus transitar pel Sol. Però just pel punt on havia de sortir, una cortina de tempesta tapava la sortida de l'astre. Segons les previsions que havia fet el president de l'associació, Rafel Balaguer, el fenomen s'hauria pogut observar des de la sortida del Sol -a les 6.13h- fins a les 6.50h. Balaguer ha explicat que la Costa Brava, per estar situada més a l'est, és l'indret de la península Ibèrica on el trànsit es podia observar millor.

Segons ha detallat, han escollit anar a observar el fenomen a la platja perquè a Catalunya el trànsit només s'observa en el tram final i just quan el Sol surt. Per això, calia trobar un punt on el Sol despuntés en un horitzó diàfan. Uns requisits que la platja de Platja d'Aro compleix.

L'observació del Trànsit ha portat fins a aquest municipi del Baix Empordà persones aficionades a l'astronomia vingudes de diferents punts de la demarcació. En Ramon Pérez i en Joaquim Verde han vingut des de Blanes i s'han llevat a quarts de cinc per poder veure el darrer trànsit que podran observar, ja que el següents no es produeix fins al 2117. Malgrat que el Sol només ha donat un minut de treva als aficionats -que han pogut fer poques fotografies ja en els darrers instants del trànsit- aquests dos joves estaven contents per haver estat presents en un moment que consideren "històric". "Som persistents i sempre que hi hagi possibilitats de fer observació cal anar encara que les previsions del temps no siguin optimistes", ha valorat Pérez.

Un minut de treva

El minut de treva ha tingut lloc a les 6.44h, pocs abans que el planeta Venus acabés de fer tot el recorregut entre el Sol i la Terra. En Josep Maria Petit ha estat un dels únics aficionats que ha aconseguit captar una instantània del moment. Per captar les imatges sense fer malbé ni càmeres ni telescopis cal protegir-les amb uns filtres astronòmics especials. A la fotografia es veu el Sol i s'aprecia a l'extrem superior dret un punt negre que és Venus. Petit ha explicat que si no hi haguessin hagut núvols, podria haver fotografiat tota la seqüència del planeta Venus passant per davant del Sol i que, fins i tot, ho podria haver convertit "en una petita pel·lícula". "Però tota la sortida del Sol ha estat plena de núvols i no he pogut fer la feina que volia", ha lamentat.

El president de l'associació, Rafel Balaguer, ha explicat que tots els objectius de càmeres i telescopis s'han de protegir i que no es pot mirar directament al Sol per no fer-se malbé la vista. Per això, ha repartit ulleres especials per mirar aquest tipus de fenòmens entre els participants. Però els aficionats no han tingut temps ni de col·locar-se les ulleres que els núvols han tornat a tapar el Sol.

El president de l'associació, però, era optimista. "Estem contents que la gent hagi vingut a una hora tan intempestiva i malgrat tot hem pogut observar una petita cosa", ha valorat Balaguer.

Després de poder-se observar com Venus passa entre el Sol i la Terra el passat 2004 i aquest 2012, ja no es podrà tornar a veure fins el 2117. En el passat trànsit, el del 2004, l'associació va organitzar un esdeveniment similar a Llagostera però amb més sort perquè en aquella ocasió sí van poder observar bé el fenomen.

Visita la galeria d'imatges del fenomen