Contradiccions de la fase 1: Es pot agafar el cotxe per anar a fer canyes però no per a passejar

Aquest és un recull de les més polèmiques i controvertides

[ACTUALITZAT 14:16H] La Regió Sanitària de Girona entrarà a partir de demà a la fase 1 de la desescalada proposada pel govern espanyol. En aquesta nova fase els ciutadans tindran llibertat de circulació dins l'àmbit territorial per poder fer activitats comercials, practicar esport o reunir-se amb altres persones. Tanmateix, són molts els que no han acabat d'entendre alguns dels supòsits i han fet notar les contradiccions en que es trobaran.

El Gerió Digital va obrir la nit del divendres un consultori en línia a través de la seva pàgina de Facebook on s'hi recullen més de 100 preguntes de diverses persones. Les principals incongruències fan referència a les franges horàries, les sortides amb nens i el poder passejar o fer esport.

Novetat: Desapareixen les franges horàries per passejar a la fase 1 en els municipis de fins a 10.000 habitants

Mobilitat reduïda en alguns casos

El que més polèmica ha generat és el fet que es permet agafar el cotxe per a desplaçar-se a un altre municipi per anar a comprar, prendre alguna cosa amb els amics en una terrassa o visitar-los a casa seva però, en canvi, no es permet el desplaçament si des de la ciutat vols anar a la platja a passejar o practicar alguna mena d'esport.

Què es pot i què no es pot fer durant la fase 1 de la desescalada?

La normativa que va entrar en vigor el 2 de maig es manté i, per tant, les normes de limitació d'activitat esportiva dins el municipi o de passejar a un quilòmetre de casa són d'aplicació durant la fase 1.

És possible desplaçar-se en vehicle per a fer esport a un altre municipi si allà fas ús d'instal·lacions esportives o bé contractes una empresa de turisme actiu. Un exemple podria ser un ciutadà de Girona que vol fer paddle surf a Roses. Pel seu compte no li és possible agafar el cotxe i arribar-s'hi amb la seva taula, però sí que és possible que pugui practicar aquest esport si contracta alguna empresa d'allà que ofereixi el servei. L'activitat es podrà realitzar en qualsevol moment del dia, fora de les franges horàries.

També poden practicar lliurement esport els esportistes d'elit i els federats.

Nens i ancians amb limitacions per passejar però no per anar al bar

Les sortides amb nens menors de 14 anys per a passejar també han generat controvèrsia. Les normes que van entrar en vigor el 26 d'abril a dia d'avui també es mantenen i això significa que només poden sortir amb un adult, durant una hora, a un quilòmetre de casa. Tanmateix, si la família decideix agafar el cotxe per anar-se'n a la seva segona residència (dins la mateixa regió sanitària) o bé a visitar a un familiar en un altre municipi, ho poden fer junts.

El més cridaner de tot plegat és que la família es pot trobar tota junta si decideixen esmorzar o dinar a la terrassa d'un establiment de restauració. Per a fer aquesta acció desapareixen totes les restriccions referents a les franges horàries o de nombres de persones, temps i distància conegudes fins a data d'avui. Així doncs, els nens, els pares i els avis poden seure junts i compartir taula (mantenint la distància de seguretat) on vulguin, quan vulguin i el temps que vulguin.