Detingut a Girona un estafador per enganyar 23 persones amb una oferta falsa de feina

Les víctimes havien de pagar 500 euros per un curs de formació que els garantia un lloc de treball inexistent

La detenció de l'estafador es va fer el passat divendres 1 de juny. Es tracta de Javier M. LL., de 37 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Mollet del Vallès (Vallès Oriental). Se'l considera autor de vint-i-tres delictes d'estafa -en grau de temptativa- i un delicte de falsificació de document públic, oficial o mercantil.

El 30 de maig, els Mossos d'Esquadra de Girona van tenir coneixement que diverses persones podrien resultar estafades perquè se'ls havia ofert un lloc de treball que no existia per part d'una suposada empresa que es volia expandir a la ciutat de Girona.

Els Mossos van obrir una investigació que els va portar a saber que un home havia posat dos anuncis publicitaris en dues pàgines webs de recerca de feina, en les quals s'anunciava com a representant d'una empresa de consultoria. En aquestes pàgines es sol·licitava personal per treballar en centres comercials i grans superfícies en l'àmbit de la perruqueria, l'estètica i els massatges. Els interessats havien de contactar a través del mateix anunci amb el suposat representant.

De les diferents denuncies, la policia ha esbrinat que el modus operandi era sempre el mateix. L'interessat contactava amb el representant i acordaven una entrevista personal a alguna cafeteria de la ciutat. Durant l'entrevista, l'estafador informava a la víctima sobre les condicions laborals dels llocs a cobrir i li recollia el currículum.

Al cap d'uns dies, l'estafador trucava a l'interessat per dir-li que havia estat seleccionat per ocupar el lloc de treball i que havia de pagar 500 euros per realitzar un curs de formació que el capacitaria per la feina que havia de fer. Aquest curs s'iniciaria al juliol i recuperaria els diners invertits mitjançant tres mensualitats que li abonaria l'empresa que el contractava.

L'estafador prometia a les víctimes una feina estable amb uns ingressos de 1.500 euros mensuals. Per formalitzar els tràmits d'accés a la feina, les víctimes havien d'aportar els diners del curs en efectiu, una còpia del document d'identitat, la targeta de la Seguretat Social i un número de compte corrent.

Un cop comprovada la possible estafa, la unitat d'investigació de Girona va dur a terme un dispositiu per detenir el presumpte estafador quan havia quedat amb una de les víctimes en una cafeteria del centre de Girona.

Quan el van trobar, els mossos li van comissar una carpeta plena de documents; fulls de la falsa consultoria, fulls del curs a pagar, fulls amb les condicions dels contractes enganyosos, currículums, contractes de confidencialitat, contractes amb el logotip de la suposada consultoria, targetes de visita de la mateixa consultoria i un telèfon mòbil.

La investigació continua oberta i no es descarta que hi hagi més afectats a la província de Girona o arreu del territori. El detingut, que no tenia antecedents, va passar el 2 de juny a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Girona, que el va deixar en llibertat amb càrrecs.