20 platges d'11 municipis catalans reben la bandera 'Q' de Qualitat Turística

Són a Calella, Castelldefels, Mataró, Vilanova, Gavà, Begur, Calonge, Castelló d'Empúries, Platja d'Aro, Torroella i Salou

A Girona són vuit platges guardonades: la del Racó, Aiguabrava i Sa Riera de Begur; la de Sant Antoni de Calonge; la d'Empuriabrava; Sa Conca i Platja Gran de Castell-Platja d'Aro, i la de l'Estartit de Torroella de Montgrí. A la demarcació de Tarragona les platges guardonades són les de Llevant i de Ponent de Salou.

A la demarcació de Barcelona han obtingut la bandera "Q" un total de deu platges. Són la platja de Garbí de Calella; la platja de Castelldefels; les del Callao i Varador de Mataró; les d'Adarró; Ribes Roges, Sant Gervasi, Far de Sant Cristòfol i d'Ibersol de Vilanova i la Geltrú; i la platja de Gavà.

Catalunya, amb 20 distincions, se situa a la quarta posició del ranquing de territoris amb més banderes "Q", per darrere d'Andalusia (58), País Valencià (46) i Múrcia (25). La segueixen Galícia (9), Astúries (7), Cantàbria (4), Balears (3) i Ceuta (2). En total a l'Estat s'ha concedit banderes "Q" a 174 platges.

Les banderes "Q" es concedeixen a aquelles platges que recullen els requisits del Sistema de Gestió d'Ús Públic, que es refereixen tan als equipaments com a la neteja, la seguretat, salvament i informació. Per valorar si es compleixen aquestes normes es parteix dels informes de les empreses i organitzacions turístiques que recullen auditors externs per a l'Institut de Qualitat Turística, una entitat privada creada l'any 2000 per desenvolupar la qualitat del sector turístic.

Calella, Castelldefels i Salou

L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha destacat la importància d'obtenir la distinció per al seu municipi. "A vegades pot semblar que mantenir la qualitat és fàcil, i res més lluny de la realitat", ha dit, perquè requereix "molt d'esforç". Segons Candini, "fa molt de temps" que Calella ha impulsat "l'excel·lència i la qualitat" a les seves platges perquè "és l'única manera de ser competitius". "Aquesta bandera confirma la bona feina i posa de manifest que per nosaltres el manteniment i la qualitat són elements essencials de la nostra oferta turística", ha dit en declaracions a l'ACN.

El segon tinent d'alcalde de Governació i Via Pública de Castelldefels, David Solé, també ha expressat també la "gran satisfacció" pel fet d'haver obtingut una bandera "Q" que "reconeix l'esforç de l'Ajuntament de Castelldefels per mantenir els nivells de qualitat que es mereix la platja", i per tant queda comminat "l'esforç de tots els tècnics i la gent de l'Ajuntament". Solé ha recordat que la bandera s'uneix a les altres tres distincions que té la platja de Castelldefels entre les que hi ha la bandera blava, i la d'ecoplatja. El tinent d'alcalde ha recordat que el turisme és un dels motors econòmics de Castelldefels i les platges, unides a l'oferta gastronòmica seran un pol importantíssim d'atracció turístic a la comarca aquest estiu.

L'alcalde de Salou, Pere Granados, també ha celebrat l'obtenció de dues banderes al seu municipi, corresponents a les platges de Ponent i Llevant. "Volem que Salou sigui un municipi líder en matèria turística i per tant en la qualitat de les seves platges, i aquest és un reconeixement i un dels millors reclams que pot tenir la nostra ciutat", ha dit. Segons Granados, la previsió per aquest estiu és bona. "Esperem que al final es tanqui d'aquesta manera", ha afirmat.

Soria diu que el Ministeri agilitzarà visats per al turisme rus

En el seu discurs després del lliurament de les banderes, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha felicitat els ajuntaments guardonats i ha recordat que malgrat que avui en dia es parla més de les dificultats i de la crisi el cert és que "les fortaleses de l'economia real són més fortes que les altres realitats". Segons el ministre, el sector turístic és una d'aquestes fortaleses, com demostra el fet que l'Estat ostenta el lideratge mundial en matèria turística, amb 57 milions de visitants l'any passat i un increment de la despesa turística d'aproximadament el 7%.

Soria ha apuntat que el turisme ha de ser una de les bases de la recuperació econòmica però l'oferta també ha de millorar per mantenir-se competitiva i captar els nous mercats turístics emergents com per exemple el rus. Per aquest motiu ha avançat que el seu ministeri "treballa per flexibilitzar el nombre de visats que poden donar els serveis consulars en aquest país".

"Un marc normatiu que ajudi"

Soria també ha defensat un marc normatiu "nacional, autonòmic i local" que "ajudi" a l'impuls del turisme i que no suposi "restriccions" que impedeixen als empresaris activar els seus projectes. També ha defensat de nou la "marca Espanya" que "no és incompatible amb el fet que cada municipi, província o comunitat autònoma" pugui promocionar el seu producte, sinó que ha de fer "de paraigües" per a tota l'oferta.

Una Llei de costes "homogènia"

En aquest marc, s'ha mostrat partidari d'una reforma de la Llei de Costes que permeti una normativa homogènia a tot l'Estat. "El govern de la nació no té cap intenció de a través de la llei de costes infringir cap tipus de dany al litoral, però sí que aspirem a tenir un marc normatiu en matèria de costes que sigui homogènia a tot Espanya i desterrar aquests plantejaments en virtut dels què en un lloc es pot fer una cosa i en un altre lloc no".