L'Escola d'Adults de Girona s'ha quedat petita

Aquest curs el centre té 1.900 alumnes i la crisi fa que la majoria d'estudiants tinguin edats entre els 18 i 35 anys

"Aquí ja no hi cabem, tenim serioses manques d'espai". Amb aquesta contundència, el director de l'Escola d'Adults de Girona, Miquel Blanch, ha volgut posar sobre la taula un problema del centre que s'ha eternitzat durant els darrers anys: la necessitat de traslladar-se a una nova seu.

L'Escola d'Adults de Girona ocupa, des del curs 2001-2002, uns locals situats a la Travessera de la Creu, on hi ha set aules. Durant tot aquest temps, el número d'alumnes no ha parat de créixer. S'ha passat dels 700 als 1.900 d'aquest curs, i això sense comptar les 380 persones que es van quedar en llista d'espera i no van poder accedir a algun dels estudis.

La manca d'espai, segons assegura Blanch, ha obligat els professors a fer mans i mànigues per encabir els diferents grups. En total, l'Escola d'Adults en té 66, amb alumnes que estudien tot tipus d'ensenyaments, des d'alfabetització fins a les proves d'accés a grau superior (passant pel graduat d'ESO, idiomes o informàtica).

Aquest curs, alguns grups -com ara el d'accés a grau superior- tenen fins a 45 alumnes per aula, i d'altres classes s'han hagut de traslladar fora del centre perquè no hi ha lloc. "L'edifici on està situada l'escola és totalment insuficient per atendre tot l'alumnat", destaca el director de l'Escola d'Adults de Girona.

Descentralització forçosa

"Per això, ens veiem obligats a una descentralització forçosa, i a fer classes en diferents espais, com ara l'IES Vicens Vives, l'Hotel d'Entitats o el Centre Cultural la Mercè", hi afegeix Blanch. Per a l'equip directiu, l'única sortida que hi ha a aquesta situació és traslladar-se urgentment.

Segons assegura el director, el Govern té prou locals buits a Girona per acollir dues seus de l'escola. Una, que substituiria la de la Travessera de la Creu, situada als barris de Sant Narcís o Santa Eugènia (per aprofitar la proximitat amb Salt).

I l'altra, aquesta ja per a més endavant, situada en algun altre indret de la ciutat, i que servís per acollir creixements futurs. "L'Escola d'Adults és la gran oblidada de la ciutat, i no s'ho mereix", lamenta Miquel Blanch.

Canvi en la tipologia d'alumnat

El director de l'Escola d'Adults també assegura que la crisi econòmica, i el fet que l'atur s'hagi disparat, ha fet canviar la tipologia d'alumnes. Ara, la majoria tenen entre 18 i 35 anys (abans eren més grans), ha crescut el percentatge d'autòctons per sobre del de nouvinguts i els estudis més sol·licitats són els del graduat en Secundària i els d'accés a grau superior.

"El panorama actual de la societat fa que la gent tingui necessitat d'obtenir aquests títols a l'hora de buscar feina", indica Blanch. A més, si bé en altres anys els costava omplir els grups de matí i tarda (per als de vespre no hi havia problema) ara la situació ha canviat. "Ens trobem amb què tots els horaris estan saturats", explica el director.

Per això, l'Escola d'Adults també reclama nous espais, per poder incrementar el número de grups -i d'alumnes- en aquest tipus d'estudis. De moment, per al curs vinent, oferiran un grup més d'ESO.

"Ara necessitem el graduat en Secundària per treballar, però ens trobem en què no hi ha massa places", lamenta una portaveu dels alumnes, Hanna Torroglosa. "És complicat fer classe en aquestes condicions, i això també repercuteix en la qualitat de la docència", hi afegeix una alumna del cicle d'accés a grau superior, Mercè Vila.

El proper 14 de juny, l'Escola d'Adults de Girona -que aquest 2012 celebra el 35è aniversari- obrirà el procés de preinscripció. Segons avança el seu director, ja es preveu que arribin una allau de sol·licituds.